eur:
392.36
usd:
365.63
bux:
66757.39
2024. április 26. péntek Ervin

Picasso a Szépművészetiben

A jubileumi év után is számos különlegességgel várja a látogatókat a Szépművészeti Múzeum 2007-ben. Picasso műveivel és az inka kultúra kincseivel is találkozhatnak azok, akik felkeresik a Hősök terén lévő intézményt, amely idén hatalmas beruházásba fog.

Parabélyeg - a művészbélyegek négy évtizede a fluxustól az internetig

A világ talán legteljesebb művészbélyeg-gyűjteményéből, a

budapesti Artpool Művészetkutató Központ kollekciójából válogatott kiállításnak ad otthont a Szépművészeti Múzeum 2007 tavaszán - mondta el az InfoRádióban Baán László, az intézmény főigazgatója.

A különleges tárlaton 25 ország 250 művészétől származó, mintegy félezer művészbélyegeket láthat a közönség.

"...és akkor megérkeztek az inkák"

A március és június között megrendezésre kerülő tárlat átfogó képet ad Peru spanyol hódítás előtti csaknem 3 évezred civilizációiról és


ANTROPOMORF FIGURA, Inca, Késői Horizont (i.sz. 1470-1532)

azok művészetéről. A kiállításra kerülő mintegy 320 műtárgy, amely az egymással érintkező és egymást követő kultúrák művészetének fejlődését, tartalmát és megjelenési formáit hivatott bemutatni, nemcsak történeti és antropológiai jelentősége miatt érdekes, hanem művészi kidolgozottsága miatt is.

A spanyol hódítók a 16. században egy politikailag magas szinten szervezett, központosított birodalmat találtak a mai Peru területén, amely földrajzilag és etnikailag is változatos képet mutatott. A kiállítás a tárgyi emlékek segítségével végigvezeti a látogatókat az "anyakultúrának" tartott Chavíntól kezdve az őt követő, a különböző földrajzi tájakon - a tengerparti sávban, a hegyekben és az esőerdőben - a természettel összhangban élő kultúrákon át egészen az Inka birodalom virágzó művészeti kibontakozásáig.

Egy varázslatos különc

Friedensreich Hundertwasser (1928 - 2000) festő, grafikus és építész a 20. század egyik legkülönösebb művészegyénisége volt. Képein a

természet sokszor absztrahált, épületeit azonban körülölelik, befedik vagy annak nyílásait kitöltik a zöldellő fák, virágzó bokrok, melyek a színes, hullámzó, minden szögletest ívvé formáló építészeti környezettel egységbe forrva hirdetik alkotójuk ökológikus világszemléletét.

A tárlaton több mint 100 festményt, grafikát, kárpitot és építészeti projektet mutat be a múzeum.
Picasso, Klee, Kandinszkij

Hermann Rupf és feleségének gyűjteménye ma már az egyik legfontosabb klasszikus modern művészeti magángyűjteménynek számít.

A kiállítás különlegessége, hogy a gyűjtemény első alkalommal mutatkozik be egy vándorkiállítás keretében, és ennek harmadik állomása a Szépművészeti Múzeum. 2007 őszén a budapesti közönség a berni és a grenoble-i kiállítások után ismerkedhet meg a Rupf-gyűjtemény legkiemelkedőbb alkotásaival.

{{keretes_cim}}

Az elkövetkező évek egyik legnagyobb kulturális beruházásaként több mint 5000 négyzetméternyi, a Hősök tere alá benyúló épületrész kialakítását tervezi a múzeum. Az intézménybe érkező látogatókat itt fogadja a múzeum, itt válthatják meg a jegyüket, kaphatnak információt. Itt található majd a kávézó, az étterem, a múzeumi bolt és a gyermekfoglalkoztató is.

A föld alatt helyet kap majd egy új, 1200 négyzetméteres, modern, nagy kiállítások befogadására alkalmas időszaki kiállítótér és egy úgynevezett médiapáholy is várja majd a látogatókat, ahol interaktív módon ismerhetik meg a múzeum gyűjteményét és kiállításait. A központban helyet kap egy előadóterem is, amely alkalmassá teszi a múzeumot szórakoztató és tudományos rendezvények, konferenciák megszervezésére is. A beruházás 5 milliárd forintba kerül, és a múzeum pályázatának kedvező elbírálása esetén a munkálatok 2008-tól 2010-ig tarthatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

A munkahelyválasztási preferenciák szempontjából a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges szempont a Randstad friss Employer Brand kutatása szerint. Emellett rendkívül fontosnak tartják a kellemes munkahelyi légkört is, azt, hogy hogyan élik meg a mindennapokat a munkahelyi környezetben, milyen a viszonyunk a kollégáikkal, vezetőjükkel. Hangsúlyos szempont továbbá a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol az állás hosszú távra szól, nem kell tartani a leépítéstől, és ahol lehetőség van a munka-magánélet egyensúlyának megvalósítására – utóbbi fontossága nőtt a felmérés két évvel ezelőtti eredményéhez képest.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×