eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Két magyar is Oscar-jelölt

Hetvenkilencedik alkalommal adják át idén az amerikai filmakadémia díjait, a híres Oscar-szobrocskákat. Az ünnepségre február 25-én kerül sor. A bizottság nyilvánosságra hozta a jelöltek névsorát. Két magyar jelölt is van.

A legjobb film kategóriában a The Departed (A Tégla), a legjobb drámának járó Golden Globe-díj nyertese, a Bábel, a Letters From Iwo Jima (Levelek Iwo Jimából), a Magyarországon is bemutatott The Queen (A királynő), valamint a Little Miss Sunshine vetélkednek az aranyszobrocskáért.

A legjobb férfi színésznek járó elismerésért versenybe száll a most harmadszor jelölt Leonardo Di Caprio, Ryan Gosling, a szintén most harmadszor jelölt Peter O'Toole, a másodszor jelölt Will Smith és az idei Golden Globe-díjas Forest Whitaker.

A legjobb női színésznek járó szobrocskát idén Penelope Cruz; a hetedik jelölését, és korábban egy Oscar-díjat kapó, idei Golden Globe-díjas Meryl Streep; vagy a három angol színésznő: a most harmadszor jelölt Judi Dench; az Oscar-ra szintén harmadszor jelölt, idén Golden Globe díjat nyerő Helen Mirren; illetve a most hatodszor jelölt Kate Winslet közül kapja valaki.

A legjobb mellékszereplő kategória jelöltjei között szerepel a férfiaknál többek között az idén Golden Globe díjas Eddie Murphy (akit most jelölnek először Oscar-díjra!), míg a nők között a díjat már egyszer elnyerő Cate Blanchet és az idei Golden Globe győztes Jennifer Hudson.

A legjobb rendező kategóriában megmérkőzik egymással a kétszeres Oscar-díjas Clint Eastwood és az Oscar-ra ötödik alkalommal jelölt idei Golden Globe-díjas Martin Scorsese.

A legjobb operatőr díjára Zsigmond Vilmost is jelölték, aki a Black Dahlia című filmet fényképezte.

Az animációs rövidfilmek versenyében Tóth M. Géza Maestro című alkotását.

A mű, amely egy nagy művész előadás előtti, a színfalak mögött töltött feszült utolsó öt percét dolgozza fel, az elmúlt évek egyik legsikeresebb magyar animációs filmje volt. Eddig 40 különböző fesztiváldíjjal tüntették ki.

A legjobb adaptáció jelölését kapta többek között a Borat.

A legjobb rajzfilm kategóriában a Cars (Verdák), a Happy Feet (Táncoló talpak) és a Monster House (Rém rom) verseng.

A legjobb vizuális effekt kategóriában A Karib tenger kalózai második része, a Poseidon és a Superman visszatér kapott jelölést.

A legtöbb jelölést - szám szerint nyolcat - a Dreamgirls kapta. A Babel hét, a The Queen és a Pan's Labyrinth hat-hat jelölést kapott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×