eur:
394.5
usd:
363.59
bux:
65583.52
2024. március 19. kedd Bánk, József

Erős magyar jelenlét a Frankfurti Könyvvásáron

Frankfurtban megnyílt a világ legnagyobb irodalmi seregszemléje, a Nemzetközi Könyvvásár, ahol hétezernél is több kül- és belföldi kiadó mutatja be könyveit. A Frankfurti Könyvvásár idei vendége India, de Magyarország is reprezentatív bemutatóval vesz részt.

A könyv iránti érdeklődés fokozatos élénkülése jelentősen érezteti hatását a világ legrangosabb irodalmi vásárán is, amelyen 7272 kiállító vesz rész, megdöntve minden korábbi rekordot. A könyvvásár szervezői főleg annak örülnek, hogy ezúttal a korábbinál jóval nagyobb arányban képviseltetik magukat a kis- és közepes méretű kiadók.

Jelentősen emelkedett az ázsiai résztvevők száma, Kína például idén kétszer akkora sátorban állít ki, mint tavaly, amit jórészt annak tudnak be, hogy jövőre a Kínai Népköztársaság lesz a könyvvásár díszvendége.

Idén ezt a megtisztelő címet India kapta, így a német külügyminiszter az indiai művelődésügyi miniszter társaságában nyitotta meg a sorrendben 58. Frankfurti Könyvvásárt. Idén az egyik súlypont a digitalizálás, ami online könyvtárak létrehozását teszi lehetővé.

Kettős magyar arculat

Magyarország kettős tematikával jelentkezik Frankfurtban. Egyrészt az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójával kapcsolatos kiadványok szerepelnek az előtérben, másrészt pedig a Németországban tartott magyar kulturális év keretében a kortárs irodalomról igyekeznek átfogó képet nyújtani.

Ennek keretében két német nyelvű könyv bemutatására kerül sor a vásárnap estig nyitva tartó irodalmi seregszemlén: az egyik Rainer M. László Nagy Imréről szóló kötete, a másikban magyar írók, köztük Dalos György, Esterházy Péter és Kertész Imre vallanak a német főváros, Berlin iránti érzelmeikről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×