eur:
400.92
usd:
368.02
bux:
74822.06
2024. október 16. szerda Gál
Nyitókép: unsplash.com

Szabotázsakció: bomba robbant volna egy német utasszállító repülőgépen, de közbelépett a szerencse

Az elmúlt napokban több hír érkezett arról, hogy Németországban egyre aktívabb és agresszívabb tevékenységet folytatnak az orosz titkosszolgálatok. A német hírszerzés, illetve az alkotmányvédelmi hivatal vezetői többi ilyen esetről számoltak be, egy különösen veszélyes merényletkísérletre most derült fény.

Az alkotmányvédelmi hivatal elnökének, Thomas Haldenwangnak a beszámolója szerint júliusban csak a szerencsének volt köszönhető, hogy sikerült elkerülni egy utasszállító repülőgép katasztrófáját. Egy rejtélyes csomag még a földön gyulladt ki, mégpedig a csomagkézbesítéssel foglalkozó DHL helyi központjában, a Lipcse/Halle nemzetközi repülőtéren. Haldenwang hangsúlyozta, hogy ha mindez a fedélzeten történik, az utasszállító gép lezuhant volna.

A biztonsági hatóságok abból indulnak ki, hogy a történtek hátterében feltételezett orosz szabotázsakció áll. A dpa német hírügynökség információi szerint a szerencsés véletlen annak volt köszönhető, hogy Lipcsében késett a teheráruként feladott, a Baltikumból érkezett csomag "továbbrepülése". A csomagban valójában egy gyújtószerkezet volt, amely meggyulladt, és felgyújtott egy teherkonténert.

A német portálok idézték a Bundestag parlamenti ellenőrző bizottságának elnökét, aki szerint ha beigazolódik az a gyanú, hogy célzott szabotázsműveletről volt szó, "drámai" eset történt.

Az esetre "reagált" a DHL is. A német logisztikai vállalat az eset nyomán magasabb szintre emelte a biztonsági óvintézkedéseket. Vállalati források szerint a folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva a DHL Express több európai országban intézkedéseket tett hálózata, alkalmazottai, illetve létesítményei és nem utolsó sorban szállítmányai védelme érdekében.

A vállalat legnagyobb németországi csomópontját a Lipcse/Halle repülőtéren üzemelteti, több mint 7000 alkalmazottal. Ottani telephelyén naponta több mint 2500 tonna árut kezelnek.

Korábbi beszámolók szerint az alkotmányvédelmi hivatal elnöke az illetékes parlamenti testület ülésén arra hívta fel a figyelmet, hogy "mennyiségileg és minőségileg" is nőtt az orosz szereplők által Németországban elkövetett kémtevékenység, illetve a szabotázsakciók száma is.

Címlapról ajánljuk
Nemzeti konzultáció indul, elkészült a gazdaságvédelmi akcióterv - Kormányinfó percről percre

Nemzeti konzultáció indul, elkészült a gazdaságvédelmi akcióterv - Kormányinfó percről percre

A hagyományoktól eltérve szerdán ad számot a kormány hétközi ülésének döntéseiről Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: nemzeti konzultáció indul, valamint 21 intézkedésből álló gazdaságvédelmi akciótervet is meghirdetett. Orbán Viktor október 23-án a Millenárison beszél majd 11 órakor. A Tisza Párt elnöke is hosszasan téma volt. Cikkünk percről percre frissül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Riadó volt Kijevben, beszáll a háborúba Észak-Korea - Híreink az ukrán frontról szerdán

Riadó volt Kijevben, beszáll a háborúba Észak-Korea - Híreink az ukrán frontról szerdán

Riadó volt az éjjel Kijevben, Oroszország drónokkal szórta meg az ukrán fővárost. Az orosz hadsereg a napokban elfoglalta a donyecki Mihailivkát, az offenzívában résztvevő katonáknak személyesen gratulált az orosz védelmi miniszter. Ukrajna érdeklődik az ötödik generációs török Kaan vadászbombázó iránt. Közben folyamatosan jönnek a hírek arról, hogy Észak-Koreából származó katonák kerültek az ukrán frontvonalakra, Oroszország oldalán. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×