eur:
401.05
usd:
368.25
bux:
74701.27
2024. október 16. szerda Gál
Izrael légicsapást mér a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz menekülttáborra 2024. augusztus 13-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Haiszam Imad

Erős figyelmeztetést kapott Izrael az Egyesült Államoktól

Az Egyesült Államok az izraeli fegyverszállítás korlátozását helyezte kilátásba.

Az Egyesült Államok azt várja Izraeltől, hogy a következő hónapban tegyen lépéseket a gázai humanitárius helyzet javításáért, különben az amerikai katonai segélyek esetleges korlátozásával nézhet szembe.

Ez az eddigi legerősebb amerikai figyelmeztetés Izrael számára a gázai háború kezdete óta írja a The Guardian alapján a 24.hu.

A négyoldalas dokumentumot elsőként az Axios izraeli oknyomozó újságírója ismertette, valódiságát azóta hivatalos személyek is megerősítették.

A levélben az áll, hogy Anthony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter aggodalmát fejezte ki a palesztin enklávéban romló helyzet miatt, miután Izrael újabb műveletekbe kezdett a terület északi részén.

Az amerikai tisztviselők aggódnak a Gázába tartó segélyek késlekedései miatt, ugyanis azok mennyisége több mint 50 százalékkal csökkent azóta, hogy Izrael tavaly márciusban a szállítások növelésére tett ígéretet.

Különösen aggasztó az Egyesült Államok számára, hogy az izraeli kormány közelmúltbeli intézkedései miatt egyre inkább romlik a helyzet Gázában – áll a levélben, melyet állítólag Joáv Gallant izraeli védelmi miniszternek és Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszternek címeztek.

Az amerikaiak felszólították Izraelt, hogy a következő hónapban naponta 30 segélyszállító autót engedjen Gázába és tartson humanitárius szüneteket a katonai műveletek közben, különben „következményekkel” kell számolnia. A levél az amerikai külföldi segítségnyújtási törvény 620i. szakaszát idézi, amely megtiltja a katonai segítségnyújtást olyan országoknak, amelyek akadályozzák a humanitárius segítségnyújtást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Európa elesett, talán már csak az EKB mentheti meg

Európa elesett, talán már csak az EKB mentheti meg

Ismét nagy döntés előtt áll az Európai Központi Bank (EKB), hiszen nem akármilyen környezetben kell határoznia a kamatokról: az európai gazdaság épp recesszióba csúszik, eközben az infláció mégis ragadós. A helyzetet tovább bonyolítják a közel-keleti fejlemények és a bizonytalan mértékű kínai gazdasági stimulus is. Ilyen körülmények között nincs könnyű dolga az EKB-nak, még akkor sem, ha a kamatdöntés iránya egyértelműnek tűnik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×