eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje a párt berlini eredményváró rendezvényén a német szövetségi parlamenti választás estéjén, 2021. szeptember 26-án. A Német Szociáldemokrata Párt kapta a legtöbb szavazatot a németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson a szeptember 27-én kora reggel közölt hivatalos előzetes végeredmény szerint. Az SPD a szavazatok 25,7 százalékát gyűjtötte össze.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Wolfgang Kumm

Brandenburg választ, de országos a tét - végleg pirosat kap a jelzőlámpa-koalíció?

Tartományi választások kezdődtek vasárnap Brandenburgban. Szászország és Türingia után az egykori NDK-hoz tartozott keletnémet tartomány ebben a hónapban immár a harmadik, amelyben a lakosság ítéletet mond a helyi kormányzásról, illetve közvetve a Németországot 2021. decembere óta irányító, Olaf Scholz kancellár vezette, hárompárti koalíció munkájáról. Szeptember első vasárnapján két említett tartományban mindhárom párt lesújtó bizonyítványt kapott.

A szavazóhelyiségek pontban nyolc órakor nyíltak meg az önálló tartománynak számító német fővárost, Berlint körülölelő Brandenburgban. Várakozások szerint a két és félmilliós tartományban több mint kétmillióan járulnak urnák elé.

A szavazásnak kedvez az időjárás, és nem utolsósorban az, hogy a korábbi súlyos árvízhelyzet Bajorország és Szászország után Brandenburgban is jelentősen enyhült.

Az utolsó felmérések arról tanúskodnak, hogy a tartományban némileg más a szavazók hangulata, mint amilyet a szászországi és a türingiai választás eredménye tükrözött.

Bár Brandenburgban is a migráció, a gazdaság és az oktatás helyzete foglalkoztatja leginkább az embereket, két tényező ugyancsak hatással lehet a szavazásra.

Az egyik az, hogy a szociáldemokrata párt a tartományban 1990 óta valamennyi helyi választást megnyert.

A másik pedig ennél is nagyobb súllyal esik latba, mégpedig a brandenburgi kormányt tizenegy éve irányító szociáldemokrata miniszterelnök, Dietmar Woidke rendkívüli népszerűsége.

A politikustársai közül nem csak 195 centiméter magas termete miatt kiemelkedő politikus, a választások előestéjén egy mondatban fogalmazta meg kormányfői ars poeticáját.

"A stabilitás és a biztonság fontos az emberek számára, és a politikának ezt kell sugároznia" - fogalmazott a 62 éves tartományi miniszterelnök.

Egy ilyen mondat persze elemzők szerint kevés, különös tekintettel ara, hogy a radikális jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt Szászországhoz és Türingiához hasonlóan Brandenburgban is szárnyal.

Szászországban a bevándorlás és mindenekelőtt az illegális migráció elleni harcot zászlajára tűző szélsőjobboldali párt "egy hajszállal" maradt a győztes Kereszténydemokrata Unió, a CDU mögött, Türingiában viszont a konzervatívokat is jelentős fölénnyel megelőzve végzett az első helyen.

Mindkét tartományban az alig néhány hónapos múlttal rendelkező, az év elején alakult radikális baloldali párt, az alapító nevét viselő Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) futott be harmadik helyre.

A kormánypártok pedig mindkettőben leszerepeltek, akár az SPD, de még inkább a Zöldek Pártja, legfőképp pedig a szabad demokrata FDP, amely egyik törvényhozásba sem jutott be.

Brandenburgban viszont a szavazás előestéjén a felmérések az AfD-nek 28, míg az SPD-nek csupán egy százalékponttal kevesebbet, azaz 27 százalékot mutattak.

Tehát a két párt fej-fej melletti párharcot vív. Ráadásul a rendkívül népszerű kormányfő sajátos fegyvert vetett be. Azzal "fenyegetett" ugyanis, hogy lemond a kormányfői tisztségérő, amennyiben az AfD végez az első helyen. A CDU-nak 14, a BSW-nek pedig 13 százalékot jeleztek előre.

Dietmar Woidke vezetésével Brandenburgban jelenleg az SPD-ből, a CDU-ból és a Zöldek Pártjából álló hárompárti koalíció van hatalmon.

A szavazóhelyiségek 18 óráig tartanak nyitva, és szinte másodpercekkel később már közzé is teszik az első exit poll eredményeket.

Ezek a nap folyamán a szavazóhelyiségeket elhagyók megkérdezésén alapulnak, és rendszerint beigazolódnak.

A nem hivatalos végeredmény már vasárnap késő estére várható, míg hétfő kora délelőttre már a hivatalos is. A brandenburgi eredmény - akárcsak a szászországi és a türingiai - messze túlmutat a tartományi határokon.

Elemzők szerint jelzésértékű pontosan egy évvel a jövő szeptemberi országos parlamenti választások előtt.

Az általános hangulatot pedig mindennél jobban tükrözi az a napokban végzett közvélemény-kutatás, amely szerint a választók mindössze három százaléka van amellett, hogy az SPD, a Zöldek Pártja és az FDP hármas koalíciója jövő ősz után is folytassa a közös munkát.

A mért három százalék negatív rekordot jelentett a kormánykoalíció tevékenységének megítélésében. Ebből kiindulva az SPD számára országos jelentőségű is brandenburgi szereplés. A tekintélyes Allensbach Intézet felmérése szerint a német választók körében tovább növekszik a CDU/CSU támogatottsága, amely immár 35,5 százalékos.

A közvélemény-kutatásból kitűnt az is, hogy a németek túlnyomó többsége egy, a CDU/CSU-ból és az SPD-ból álló, a konzervatívok vezette nagykoalíciót támogatna.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×