eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Dietmar Woidke, Brandenburg tartomány miniszterelnöke. Forrás: X / nzz.ch/international
Nyitókép: Forrás: X / nzz.ch/international

SPD: 30,9%, AfD: 29,2% - szoros befutó Brandenburgban a tartományi választáson

A szociáldemokraták (SPD) szerezték meg a legtöbb szavazatot, de csak szűk, alig két százalékos győzelmet arattak a kelet-németországi Brandenburg tartományban vasárnap megrendezett választásokon a tartományi választási bizottság által hétfőn közzétett előzetes végeredmény szerint. Az AfD közel harminc százalékot szerzett.

Dietmar Woidke, a tartományt 11 éve vezető, 62 éves szociáldemokrata miniszterelnök pártja a szavazatok 30,9 százalékát szerezte meg, a második helyen végzett Alternatíva Németországnak (AfD) kis különbséggel lemaradva 29,2 százalékot ért el.

Az eredmény ismeretében Woidke azt hangsúlyozta, hogy az SPD-nek le kell vonnia a tanulságokat a választásból, "közelebb kell kerülnie az emberekhez", és már a következő hónapokban fel kell zárkóznia országos szinten is.

Olaf Scholz kancellár, aki New Yorkba utazott az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű vitájára, a választási eredményről kijelentette, hogy az "természetesen jó", és hozzáfűzte, hogy később részletesebb értékelést ad majd. A tartományi választáson először induló Sahra Wagenknecht Szövetségre (BSW) a szavazatok 13,5 százalékát adták le.

A kereszténydemokraták (CDU) 12,1 százalékot kaptak, ami a párt eddigi leggyengébb eredménye brandenburgi tartományi választásokon. A választáson a szavazásra jogosultak 72,9 százaléka vett részt, ez viszont az eddigi legnagyobb részvételi arány Brandenburgban.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×