eur:
393.29
usd:
353.22
bux:
0
2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna
132 keréken utazott a múzeumba egy 40 éves német tengeralattjáró. Forrás: Kübler Spedition
Nyitókép: Forrás: Kübler Spedition

Rengeteg keréken utazott új állomáshelyére a tengeralattjáró - videó

Érdekes megbízást kapott a Kübler Schwertransporte: egy tengeralattjárót kellett elszállítaniuk a Sinsheimi Műszaki Múzeumba.

A feladathoz egy összesen 150 tonnás, 132 kerekű és 90 méter hosszú szerelvényt használtak. A tengeralattjáró átszállítása közben számos akadályt kellett leküzdenie a szakembereknek - írja a Totalcar.

A Kübler Schwertransporte különleges szállítmányozó cég azt a szokatlan megbízást kapta, hogy a 2010-ben leszerelt, 350 tonnás U17-es tengeralattjárót átszállítsa a Rajna partján fekvő Technikmuseum Speyerből a Sinsheimi Műszaki Múzeumba. A tengeralattjárót ezért előbb egy folyami pontonra helyezték és a Rajnán keresztül elúsztatták Haßmersheimbe. Innen azonban már közúton kellett közlekednie a tengeralattjárónak Sinsheimig.

Az 50 méter hosszú, 350 tonnás tengeralattjárót, egy daru segítségével helyezték rá az üresen 150 tonnát(!) nyomó, 132 kerekes szerelvényre, amelyet egy MAN TGX 41.680 8x6-os vontató húzott, egy 680 lóerős, V8-as motor erejével. Bár a vonóerő megvolt a szállítási feladat elvégzéséhez, így sem volt egyszerű a közúton célba juttatni a hatalmas és nehéz U17-est.

Egy folyami pontonon utazott egy darabig a 40 éves búvárhajó. Forrás: Kübler Spedition
Egy folyami pontonon utazott egy darabig a 40 éves búvárhajó. Forrás: Kübler Spedition

A majdnem 90 méter hosszú, tíz méter magas és 500 tonnás szerelvényt az út során többször is el kellet fordítani 73 fokkal, hogy egy-egy kereszteződésbe bekanyarodhasson, elférjen a felüljárók alatt, illetve a vasúti átjárókon is átkelhessen. Ehhez a művelethez a Kübler szakemberei egy saját fejlesztésű forgatószerkezetet építettek be a pótkocsiba, hogy gyorsabban legyőzhesse a szerelvény az akadályokat.

A 90 méter hosszú járműszerelvénnyel komoly kihívást jelentett  a kanyarodás . Forrás: Kübler Spedition
A 90 méter hosszú járműszerelvénnyel komoly kihívást jelentett a kanyarodás. Forrás: Kübler Spedition

A különleges út tervezése még 2019-ben kezdődött, az eltelt öt év alatt a fentiek mellett a hatóságokkal is sokat kellett egyeztetniük. További nehézség volt a festői Kraichgau régió apró településeinek szűk utcáin való manőverezés előkészítése, végül azonban a német haditengerészet egykori tengeralattjárója, minden különösebb probléma nélkül megérkezett a Sinsheimi Műszaki Múzeumba.

Címlapról ajánljuk

Váratlan helyzetbe került a német kormánykoalíció a Scholz-Merz egyeztetés után

Rendkívüli esemény kellett egy, a maga módján rendkívüli találkozóhoz, nevezetesen a szociáldemokrata kancellár és a konzervatív ellenzéki vezető négyszemközti tárgyalásához. Ráadásul a párbeszédet az ellenzék kancellárjelöltje, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Friedrich Merz kezdeményezte, és a hivatalban lévő kancellár, Olaf Scholz abba szinte rögtön belement.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×