eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 24. szombat Bertalan
Erdőtűz az észak-macedóniai falu, Kokosinjac környékén 2024. július 30-án. Sveti Nikole megye polgármestere szerint négy faluban mintegy 40 ház leégett.
Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Spanyolországból érkezett segítséggel sikerült megfékezni a Madeirán pusztító erdőtüzet

A spanyol tűzoltógépeket elsősorban a több mint 1800 méter magas Pico Ruivo hegy környékén vetették be.

A Spanyolországból érkezett tűzoltórepülőkkel sikerült megfékezni az augusztus 14. óta Madeirán pusztító erdőtüzet - mondta szombaton António Nunes, a polgári védelem helyi vezetője.

A két, kétmotoros, propelleres, egyenként 6000 liter vizet szállítani képes tűzoltórepülő csütörtökön érkezett meg a portugál szigetre, miután a helyi hatóságok az Európai Unióhoz fordultak segítségért.

Az oltást az is segítette, hogy közben ködösre fordult az idő, és megnőtt a páratartalom.

A spanyol tűzoltógépeket elsősorban a több mint 1800 méter magas Pico Ruivo hegy környékén vetették be. Madeira egyetlen tűzoltásra használt helikoptere képtelen volt megbirkózni az erdőben pusztító lángokkal.

Az augusztus 14. óta tartó tűzvész mintegy 5000 hektárnyi területet perzselt fel az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálatának műholdas adatai alapján.

Bár a jelentések emberéletben és épületekben esett kárt nem említettek, a tudósok értékelése szerint a természeti környezet, a fauna és a flóra jelentős károkat szenvedett.

A LUSA hírügynökség jelentése szerint a bűnügyi rendőrség nyomoz a tűz okainak kiderítése ügyében. Miguel Albuquerque, a madeirai regionális kormányzat vezetője gyújtogatást emlegetett a tűzvész okaként.

Címlapról ajánljuk

Néhány tanszer ára szabályosan kilőtt

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az áltagos éves infláció felett emelkedett a tanszerek ára Magyarországon. Most ősszel - a két évvel korábbihoz képest - csaknem 40 százalékkal drágábban lehet beszerezni az iskolában szükséges eszközöket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
Megoldották az energetika egyik legnagyobb problémáját, brutális napelemes megoldás érkezik

Megoldották az energetika egyik legnagyobb problémáját, brutális napelemes megoldás érkezik

A Rice Egyetem kutatói új módszert dolgoztak ki, amely a formamidinium ólom-jodid (FAPbI3) alapú perovszkit napelemek celláinak stabilitását és teljesítményét javítja. Az új eljárás lehetővé teszi, hogy a panelek több mint 1000 órán keresztül működjenek 85 Celsius-fokos hőmérsékleten, miközben hatékonyságuk csupán 3%-kal csökken – derül ki a Science magazinban publikált tanulmányukból. A kutatás eredményei alapján sokkal olcsóbb, sokkal tartósabb napelemeket gyárthatnak majd a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×