eur:
394.8
usd:
357.37
bux:
0
2024. augusztus 19. hétfő Huba
Erdőtüzek pusztítanak a dél-szibériai Tuvai Köztársaságban, ahol már szükségállapotot rendeltek el. Forrás: X / Readean
Nyitókép: Forrás: X / Readean

Drámai a helyzet Szibéria déli részén - videó

A dél-szibériai Tuvai Köztársaságban szükségállapotot rendeltek el, mert az ott pusztító erdőtüzek már a lakott területeket is megközelítették - jelentette be Telegram-csatornáján a köztársaság kormányzója vasárnap.

Vlagyiszlav Hovalig azt írta, hogy a tűz által veszélyeztetett területekről, egy nyári táborból Kizilbe, a köztársaság fővárosába autóbuszokkal evakuálnak 500 iskolásgyerekeket.

A helyi katasztrófavédelmi hatóságok közleménye szerint a Mongóliával határos, mintegy 300 ezer lakosú köztársaságban 31 helyen, mintegy 2830 hektárnyi területen ég a növényzet; az oltásban 460 ember vesz részt.

Nyaranta Oroszországban is sokfelé okoz erdőtüzeket a hőség, az erős szél és a nyári száraz égiháborúk. Az ebből a szempontból rekordévnek számító 2021-ben 18,8 millió hektáron égett le az erdő.

Címképünk illusztráció

Címlapról ajánljuk

Már nem elég a munkával való elégedettség, más kell a legjobb dolgozók megtartásához

A munkavállalók majdnem fele (45 százalék) úgy érzi, hogy az elmúlt évben jelentősen megnőtt a munkaterhelése, kétharmaduk (62 százalék) pedig bizonytalannak érzi helyzetét a munkahelyi változások felgyorsulása miatt. Mindez a készségeik hosszú távú fejlesztésére ösztönzi őket, és 28 százalék akár váltana is munkahelyet egy éven belül - derül ki a PwC Global Workforce Hopes & Fears felméréséből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
Ezért aggódhat igazán az emberiség: szörnyű folyamat indult el az óceánok mélyén

Ezért aggódhat igazán az emberiség: szörnyű folyamat indult el az óceánok mélyén

A nyári hőhullámok során sorra dőltek meg a melegrekordok a Föld minden pontján, a felmelegedés pedig nem kerüli el a világ óceánjait sem. A sekélyebb, melegebb tengerekben és óceánokban a víz világszerte több helyen színpompás korallzátonyokat rejt, amelyek nem csupán gyönyörű színfoltok a turisták és a búvárok számára, hanem elengedhetetlenek a tengerek biodiverzitása végett is. Ugyancsak a tengerfenék nagyjából 1 százalékát borítják ilyen zátonyok, az óceáni élővilág egynegyede függ tőlük valamilyen módon. A korallokra azonban a melegedő időjárás és az emberiség környezetszennyezése egyre nagyobb veszélyt jelent. A pusztulásuknak beláthatatlan következményeit pedig a korallzátonyoktól különböző formában függő 1 milliárd ember fogja viselni a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×