eur:
393.26
usd:
358.88
bux:
71832.47
2024. augusztus 13. kedd Ipoly
Ukrán rakéta roncsai által megrongált lakóház és autó az oroszországi Kurszkban 2024. augusztus 11-én. Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület kormányzója szerint tizenhárom ember megsebesült.
Nyitókép: Ukrán rakéta roncsai által megrongált lakóház és autó az oroszországi Kurszkban 2024. augusztus 11-én. MTI/AP

Kurszk: az ukránok nem követték el a tavalyi hibát

Kiderült, miért lehetett sikeres az ukrán hadsereg kurszki támadása.

Az Oroszország területét támadó ukrán közkatonák az utolsó pillanatban tudták csak meg, hogy Kurszkba készülnek betörni, a hadműveletben résztvevő tisztek is alig három nappal az invázió előtt kapták csak meg a terveket – írja a New York Times alapján a Portfolio.

Az amerikai lap részletes cikket közölt a Kurszk elleni offenzíváról, a műveletekről több ukrán katona is nyilatkozott.

A kudarcos 2023-as nyári hadjáratból sokat tanult az ukrán hadvezetés, itt az egyik legnagyobb hiba az volt, hogy a politikai vezetés hónapokkal a támadás indulása előtt elkezdett kommunikálni arról, hogy ellenoffenzíva készül. Most a támadást maximális diszkréció és csend előzte meg, annak érdekében, hogy Oroszország ne tudjon felkészülni a védekezésre.

Az amerikai lap arról ír: a műveletben résztvevő ukrán katonatisztek alig három nappal az offenzíva kezdete előtt kapták csak meg a hadjárat terveit, a közkatonáknak pedig indulás előtt egy nappal szóltak. A felkészülés persze több idő volt: Ukrajna összevonta a haditechnikai eszközöket a régióban és sűrű lombozat alatt rejtették el őket, de nem tudták az ukrán katonák, hogy Oroszország területét tervezik megtámadni vele.

A műveleti csend hátránya az volt, hogy Szumi régió civil lakosságát sem tudták felkészíteni arra, hogy Oroszország légi támadások sorozatát indítja majd el a terület ellen.

A New York Times arra is kitért, hogy a támadás fő célja, hogy Oroszország erőforrásokat vonjon el a Donbaszból, de egyelőre ez nem történt még meg. Bár Ukrajna sikereket ért el az offenzíva során és elfoglalt „körülbelül két tucat” települést, a támadás során érezhető veszteségeket szenvedtek.

Megjegyzik: egyelőre korai mérleget vonni a támadás eredményességéről.

Címlapról ajánljuk
Gulyás Michelle: a sok negatív komment még erősebbé tett és megvalósítottam gyermekkori álmomat

Gulyás Michelle: a sok negatív komment még erősebbé tett és megvalósítottam gyermekkori álmomat

Az UTE olimpiai bajnok öttusázója Párizsból hazatérve azt mondta az InfoRádióban, hogy mind mentálisan, mind fizikailag végig nagyon erősnek érezte magát az ötkarikás játékokon. Arról is beszélt, hogy folytatja a nagy változások előtt álló öttusát, és reményei szerint tornász múltja miatt könnyebben tud majd alkalmazkodni ahhoz, hogy a lovaglás helyére az akadályverseny kerül be a számok közé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.14. szerda, 18:00
Szécsényi Gábor
Az Autó című autós magazin főszerkesztője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×