eur:
394.15
usd:
360.54
bux:
72352.07
2024. augusztus 12. hétfő Klára
Az ukrán védelmi minisztérium által közreadott képen Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter és Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó orosz fronton 2024. február 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán védelmi minisztérium

Humanitárius tervet készítenek az ukránok az elfoglalt orosz területekre

Az ukrán főparancsnok szerint mintegy ezer négyzetkilométer orosz területet vontak ellenőrzésük alá az ukrán erők.

Oroszország mintegy ezer négyzetkilométere van jelenleg az ukrán csapatok ellenőrzése alatt - jelentette be Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka hétfőn azon a videofelvételen, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tett közzé a Telegramon.

Az államfő hétfőn újabb haditanácsot hívott össze, amelyen jelentéseket hallgatott meg az ukrán erők támadó hadműveletéről az oroszországi Kurszk régióban.

"A legfontosabb Olekszandr Szirszkij főparancsnok jelentése volt a fronton végrehajtott védelmi műveleteinkről és a kurszki hadműveletről. Hálásak vagyunk minden katonának és parancsnoknak a kitartásáért és határozott fellépéséért. Többek között utasítottuk a belügyminisztert, más tisztviselőket és az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU), hogy készítsenek humanitárius tervet a hadművelet területére" - közölte Zelenszkij.

A közzétett videófelvételen Szirszkij arról beszélt, hogy az ukrán hadsereg továbbra is támadó hadműveletet hajt végre az Oroszországi Föderáció kurszki régiójában. "A helyzet a mi ellenőrzésünk alatt áll" - szögezte le.

Jóllehet az akció már közel egy hete megkezdődött, ukrán részről most először erősítették meg hivatalosan, hogy az ukrán hadsereg behatolt Oroszországba, és hadműveletet hajt végre a kurszki régióban - mutatott rá az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Címlapról ajánljuk

Újítások, visszaadott remények, hősök – az olimpiai tudósító búcsúja Párizstól

A vasárnap véget ért nyári olimpiáról sok emlékezetes pillanatot őrizhetünk meg. A szervezők kiváló ötletekkel jártak a szurkolók kedvében, akik köszönték szépen, és gyorsan belakták, majd a szívükbe zárták a játékokat. Személyes visszapillantás az elmúlt két és fél hétre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
Kiváró hangulat az amerikai tőzsdén

Kiváró hangulat az amerikai tőzsdén

Turbulens héten vagyunk túl a tőzsdéken, a makroadatok érkezéséből arra lehetett ugyanis következtetni, hogy az amerikai gazdaság recesszióba került, ezt követően a piacok azt kezdték árazni, hogy a Federal Reserve hamarabb kezdhet kamatvágásba, hogy segítse a növekedést. Ezt követően viszont a várakozásoknál jóval jobb munkaerőpiaci adat is érkezett az USA-ból, ami arra utalt, hogy talán mégsem fogyott ki a lendület az amerikai gazdaságból. Ezen a héten is sok piacmozgató eseményre lehet számítani, elég az amerikai inflációs adatra gondolni - a mai nap azonban viszonylag csendes mederben csorog, az irányadó európai és amerikai indexek felemásan teljesítettek, mérsékelt elmozdulásokkal. Vannak viszont izgalmak a magyar tőzsdén, sikeres kitörést láthattunk ugyanis a Nyomda részvényénél, új történelmi csúcsra száguldott az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×