eur:
394.16
usd:
360.53
bux:
72352.07
2024. augusztus 12. hétfő Klára
drone flight test and training
Nyitókép: Huseyin Bostanci/Getty Images

Új taktikával lepte meg az orosz erőket és a Nyugatot az ukrán támadás

Senki nem számított ilyen, illetve ennyire eredményes előrenyomulásra.

Az augusztus 6-án az oroszországi Kurszki régióban indított támadással az ukrán erők nagyobb területet hódítottak meg, mint az oroszok fél év alatt. A siker hátterében a Forbes szerzője szerint egy újfajta hadviselés áll. David Hambling két lépcsőre osztja az ukrán offenzíva kezdetét, és részletesen leírja, mi történhetett a támadás első óráiban. A támadás nagyban hasonlít a 2022-es harkivi ellentámadáshoz, de alkalmazkodott a drónháború követelményeihez is - írta a Portfolio.

Az első lépcsőt a szerző „elektronikus villámháborúként” aposztrofálta. Ez nem takar mást, minthogy elfogó FPV-drónok segítségével levadászták Oroszország térségben repülő felderítő-drónjait, megvakítva a parancsnokokat.

Ezt követően, amint Moszkva erői „megvakultak”, a legmodernebb elektronikus zavaróegységeiket vezényelték a határ közelébe. Ezek az eszközök megzavarták az egységek kommunikációs rendszereit és a drónok vezérlési frekvenciáit. A működésképtelenné váló drónok pedig lehetővé tették az ukrán páncélos egységek támadását. (A cikk ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy Kurszkban ezt azért tudták véghezvinni, mert a térség alacsony prioritásának köszönhetően nem a legmodernebb orosz eszközökkel volt ellátva. Egy ilyen fellépés sikeressége Donyeckben, vagy Luhanszkban sokkal megkérdőjelezhetőbb lett volna.)

A támadás második lépcsőjét a „drón villámháború” jelentette. Ez annyit takart, hogy a kiépített orosz védelmi vonalak ellen hatalmas mennyiségben vetettek be kamikaze- és bombázódrónokat, ami lényegében elsöpörte a gyengén védett orosz állásokat.

Ezt követően tört be az állásokba az ukrán hadsereg, majd a fenti eljárást ismételgetve nyomult előre.

Címlapról ajánljuk

Újítások, visszaadott remények, hősök – az olimpiai tudósító búcsúja Párizstól

A vasárnap véget ért nyári olimpiáról sok emlékezetes pillanatot őrizhetünk meg. A szervezők kiváló ötletekkel jártak a szurkolók kedvében, akik köszönték szépen, és gyorsan belakták, majd a szívükbe zárták a játékokat. Személyes visszapillantás az elmúlt két és fél hétre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
Kiváró hangulat az amerikai tőzsdén

Kiváró hangulat az amerikai tőzsdén

Turbulens héten vagyunk túl a tőzsdéken, a makroadatok érkezéséből arra lehetett ugyanis következtetni, hogy az amerikai gazdaság recesszióba került, ezt követően a piacok azt kezdték árazni, hogy a Federal Reserve hamarabb kezdhet kamatvágásba, hogy segítse a növekedést. Ezt követően viszont a várakozásoknál jóval jobb munkaerőpiaci adat is érkezett az USA-ból, ami arra utalt, hogy talán mégsem fogyott ki a lendület az amerikai gazdaságból. Ezen a héten is sok piacmozgató eseményre lehet számítani, elég az amerikai inflációs adatra gondolni - a mai nap azonban viszonylag csendes mederben csorog, az irányadó európai és amerikai indexek felemásan teljesítettek, mérsékelt elmozdulásokkal. Vannak viszont izgalmak a magyar tőzsdén, sikeres kitörést láthattunk ugyanis a Nyomda részvényénél, új történelmi csúcsra száguldott az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×