eur:
397.67
usd:
364.47
bux:
72218.86
2024. augusztus 4. vasárnap Dominika, Domonkos
Az előző napi venezuelai elnökválasztás hivatalos eredménye miatt tiltakoznak Caracasban 2024. július 29-én. A hivatalban lévő elnök és az ellenzéki jelölt egyaránt győztesnek nyilvánította magát, a választási hatóság Nicolás Maduro elnök győzelmét állapította meg.
Nyitókép: MTI/AP/Matias Delacroix

Venezuelában lecsapnak az ellenzékre

Keményen fellép a venezuelai kormányzat azokkal szemben, akik Nicolás Maduro elnök múlt vasárnapi elnökválasztási győzelmét megkérdőjelezve napok óta tüntetnek a városok utcáin.

Maduro szombat este hívei előtt azt mondta: kétezer demonstrálót vettek eddig őrizetbe, és "ezúttal nem kegyelmeznek nekik". Az államfő közlése szerint az őrizetbe vett tüntetőket a Tocorón és Tocuyito városi (magas biztonsági fokozatú) börtönökbe szállítják.

A múlt vasárnap tartott választást követően a venezuelai választási bizottság hétfőn nyilvánította elnöknek a 2013 óta hatalmon lévő Madurót, aki így a harmadik hatéves mandátumát kezdheti meg. Az ellenzék azonban választási csalással vádolja a kormányt, és Edmundo Gonzálezt tartja az ország legitim elnökének. Az Egyesült Államok után több latin-amerikai ország is az ellenzéki jelöltet, Edmundo Gonzálezt ismerte el győztesnek, nem pedig a Caracasban hivatalosan kihirdetett Madurót.

Franciaország, Spanyoloroszág, Hollandia, Németország, Lengyelország és Portugália állam- és kormányfői közös közleményt adtak ki szombaton, és ebben azt kérték a venezuelai vezetéstől, hogy tegye közzé a választási dokumentumokat, hogy így biztosítsák a választási folyamat átláthatóságát és integritását.

A hivatalos adatok szerint Maduro 51,2 százalékkal nyert, González pedig 44,2 százalékkal került a második helyre, de részletes eredményeket nem tettek közzé. Az ellenzék számlálása alapján González a szavazatok 67 százalékát szerezhette meg.

Számos külföldi kormány már a 2018-as választás után sem ismerte el Madurót az ország régi-új elnökének. Akkor Juan Guaidó házelnök ideiglenes államfőnek nyilvánította magát. Az Egyesült Államok és több más ország el is ismerte Guaidót, de ő ezt nem tudta érvényre juttatni, mert a hadsereg Madurót támogatta. Ahogy akkor, a fegyveres erők most is hűséget fogadtak Madurónak.

Címlapról ajánljuk
Egyértelmű, hogy ki, hol és hogyan fotózhatja le a gyerekeinket

Egyértelmű, hogy ki, hol és hogyan fotózhatja le a gyerekeinket

Gyerekeket fotózott egy magányos fiatal férfi egy budapesti játszótéren. Egy édesanya felfigyelt rá, és kitöröltette vele a felvételeket. Milyen jogszabályok vonatkoznak a gyerekek fotózására és mi a teendő az ilyen helyzetekben? Ennek járt utána az InfoRádió.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×