eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Résztvevők érkeznek a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 23-án.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Elkezdődött a koncertprogram a 33. Tusványoson

A Blahalouisiana koncertjével kedd este megkezdődött a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismert nevén Tusványos - vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozata az erdélyi Tusnádfürdőn.

A közel egyhetes programsorozat nulladik, keddi napja a beköltözés és készülődés jegyében telt, míg este a Blahalouisiana nyitotta a koncertek sorát, őket a gyergyószentmiklósi származásúként "helyinek" minősülő Bagossy Brothers Company követi a fesztivál nagyszínpadán.

A több mint három évtizedes múltú rendezvénysorozatra kedden délután tömegesen érkeztek a résztvevők az Olt-parti fürdőváros kempingjébe. A nap a készülődés jegyében telt, a táborlakók sátraikat próbálták minél jobban kikötni, amire szükség is volt, mivel délután volt egy rövid zápor. A szervezők a színpad előtti területet és a helyszíneket rendezték, estére a lacikonyhák, kifőzdék és sörcsapok is megnyitottak.

A Magyar Kultúra Sátorban már délután koncertekkel, míg a Kriza János Csűrben kalotaszegi népzenével várták a táborozókat, kalotaszegi népdal- és néptáncoktatás zajlott.

Kedd estére a közéleti beszélgetéseknek otthont adó rendezvénysátrakat is berendezték, a 33. Tusványos hivatalos megnyitóját szerdán délelőtt tartják. Az idei kiadást 76 partnerszervezettel közösen szervezi az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a budapesti székhelyű Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány 34 rendezvényhelyszínen. Mintegy 500 program várja az érdeklődőket, az előadók száma megközelíti az ezret.

Idén is nagy hangsúlyt kapnak a politikai és közéleti előadások, a négy nap alatt több magyarországi és romániai magyar politikus is jelen lesz, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a kormány számos tagja, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és a szövetség számos politikusa.

A politikai beszélgetések mellett kulturális, szórakoztató programokból is nagy a kínálat, irodalmi, színházi események, népzene és táncház várja az érdeklődőket.

A rendezvénysorozat zenei nagyszínpadán, a Petőfi színpadon vasárnap hajnalig tartanak a koncertek. Szerdán a Magashegyi Underground és a Honeybeast, csütörtökön Szabó Balázs Bandája, és Ákos, pénteken Nagy Feró és a Beatrice, illetve a Magyar Rocklegendák: Kalapács József, Rudán Joe és Varga Miklós koncerteznek. Szombaton a 4S Street, illetve a Kowalsky meg a Vega zárja a fellépők sorát.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×