eur:
394.68
usd:
364.47
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalásuk után tartott moszkvai sajtótájékoztatón 2024. július 5-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Josep Borrell: Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint a magyar kormányfő nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, így Orbán Viktor semmilyen formában sem képviseli az EU-t.

Josep Borrell brüsszeli közleményében arra reagált, hogy július másodikai kijevi látogatását követően Orbán Viktor információk szerint pénteken Moszkvába látogat.

Az uniós főképviselő hangsúlyozta: Magyarország jelenleg uniós tagállamként december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez nem vonja maga után az unió külső képviseletét, amely állam-, illetve kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének felelőssége.

Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson - húzta alá.

Emlékeztetett: az Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatos uniós álláspontot a tagállami vezetőkből álló Európai Tanács számos következtetése tükrözi. Ez az álláspont - mint írta - kizárja az EU és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti hivatalos kapcsolatfelvételt. A magyar miniszterelnök tehát semmilyen formában nem képviseli az EU-t. A magyar kormányfő moszkvai látogatására kizárólag a magyar-orosz kétoldalú kapcsolatok keretében kerül sor - emelte ki.

Érdemes emlékeztetni arra is, hogy Putyin elnök ellen elfogatóparancsot adott ki a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) gyermekek Ukrajnából Oroszországba történő erőszakos deportálásában játszott szerepe és háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a közösségi oldalára feltöltött üzenetében azt írta:

"a megalkuvás (appeasement) nem állítja meg Putyint". Csak az egység és az elszántság nyitja meg az utat egy átfogó, igazságos és tartós béke felé Ukrajnában".

Erik Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a brüsszeli testület szokásos napi sajtótájékoztatóján - kérdésre válaszolva - úgy vélte: Orbán Viktor moszkvai látogatása "komolyan megkérdőjelezi" az Európai Bizottság testületének közvetlenül a nyári szünet utánra tervezett útját Magyarországra. Úgy vélte, hogy a magyar miniszterelnök útja "inkább Vlagyimir Putyin orosz elnök malmára hajtja a vizet", és kijelentette: "elmondjuk újra és újra, valahányszor a konfliktus megoldásának kérdése kerül szóba: Ukrajna üljön a tárgyalóasztalnál".

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke üzenetében kijelentette: az EU soros elnökségének nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében kapcsolatba lépjen Oroszországgal. Az Európai Tanács egyértelmű a tekintetben, hogy Oroszország az agresszor és Ukrajna az áldozat. Ukrajnáról semmilyen megbeszélés nem jöhet létre Ukrajna nélkül - szögezte le.

"Nem hiszem, hogy alkalmas lenne az idő oroszországi látogatásra, de mindenki azt tesz, amit akar" - reagált a magyar kormányfő moszkvai útjára Antonio Tajani olasz miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter.

Pártja, a Hajrá Olaszország! sajtótájékoztatóján ő is azt hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökeként (nem pedig az EU soros elnökeként" ment Moszkvába.

Az Európai Unió a béke pártján áll, de nem a Putyin előtti kapitulációén. Béke kell, nem megadás. Putyin javaslata a háború befejezésére csak színjáték. Üdvözüljük a párbeszédet és a vitákat, de folytatjuk Ukrajna támogatását - mondta az olasz politikus az ANSA hírügynökség jelentése szerint.

Az Európai Unió üzenete világos, elítéljük Oroszország agresszióját, Ukrajna számíthat a szolidaritásunkra - hangoztatta a német kancellár Berlinben. Olaf Scholz szerint Vlagyimir Putyin "nem számíthat arra, hogy csökken a szolidaritás és a támogatás, akár azért, mert egyes országok költségvetési problémákkal küzdenek, akár azért, mert talán nem mindenütt van meg a politikai akarat".

A német kormányfő is hangsúlyozta, hogy nem a soros elnöki tisztet betöltő ország vezetője, hanem Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hivatott ellátni az EU külpolitikai képviseletét.

A balti országok vezetői bírálták a magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin találkozóját.

"Orbán Viktor semmilyen módon nem képviseli az Európai Uniót vagy az uniós álláspontot. A soros uniós elnökséget arra használja fel, hogy zűrzavart keltsen" - írta Kaja Kallas észt kormányfő, az EU leendő kül- és biztonságpolitikai főképviselője az X közösségi oldalon. Hozzátette: az unió összezárva Ukrajna mögött és az orosz agresszióval szemben sorakozik fel.

Gitanas Nauseda litván államfő szerint Orbán Viktor "egyoldalú döntése" aláássa a magyar uniós elnökség hitelességét.

"Aki valóban békét akar, az nem ráz kezet véres diktátorokkal, hanem mindent megtesz azért, hogy Ukrajnát támogassa" - fogalmazott.

Edgars Rinkevics lett elnök pedig az Oroszországból szeretettel című dal szövegéből idézett néhány sort az X-en, megosztva a magyar miniszterelnök bejegyzését, amelyben Orbán Viktor azt írta, békemisszióra utazott Moszkvába.

Címlapról ajánljuk

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×