eur:
392.39
usd:
362.46
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Shahed combat drone flying over fields of Ukraine, aerial view, drone attack, war in Ukraine, 3d render.
Nyitókép: Olena Bartienieva/Getty Images

Komoly fordulat állhat be az orosz–ukrán háborúban

Az amerikai Bloomberg információi szerint Peking és Moszkva közös támadó drón kifejlesztésén fáradozik. A lépés megdöntené az eddigi kínai kommunikációt, amely szerint nem nyújtanak segítséget az oroszoknak az ukrajnai háborúban.

Az amerikai lap információi szerint egy orosz és egy kínai vállalat 2023-ban megállapodott arról, hogy az iráni fejlesztésű Sahed-drónhoz hasonló támadó eszközt fognak fejleszteni. Az eszközt azóta állítólag megépítették és elképzelhető, hogy elkezdték szállítani Oroszországba, de Ukrajnában még nem vetették be – idézi a Portfolio. (Az is meglehet, hogy eddig csak a drónok alkatrészeit juttatták el Moszkvába.)

A Bloomber információi szerint Peking mérlegeli annak a lehetőségét is, hogy drónokat közvetlenül adjon át szövetségesének. Amennyiben ez bekövetkezik, az egyértelműen megváltoztatja Kína eddigi pozícióját. Peking ugyanis határozottan állította, hogy fegyveres segítséget nyújtana Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, Hszi Csin-ping kínai elnök szerint országa semleges az ukrajnai konfliktusban. Ez az állítás már korábban is megkérdőjeleződött, ám akkor még csak azzal gyanúsították a keleti nagyhatalmat, hogy alkatrészeket szállít közvetítőkön keresztül az orosz hadiipar számára.

A közvetlen fegyverszállítás az ukrajnai háború eszkalációját is jelentené egyben, valamint súlyos nyugati szankciókat eredményezne a kínai vállalatok ellen

– írja a Bloomberg, hozzátéve: az Egyesült Államokban egyelőre nem merült fel, hogy Peking nyíltan kiállt volna az oroszok ukrajnai háború mellett, de egyes országok szerint már megtették ezt a lépést.

A Sahed-drónok olcsó és viszonylag egyszerű eszközök, amelyek ellen nagyon költséges a védekezés. A legnagyobb veszélynek Nyugaton azt a lehetőséget látják, hogy Kína képes lesz tömegesen előállítani ezeket az iráni fejlesztéshez hasonló drónokat, így végletesen ki tudják meríteni az oroszok az ukrajnai légvédelmet.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×