eur:
394.82
usd:
367.47
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2019. október 3-án közreadott kép Észak-Korea újabb rakétakísérletéről a Vonszan-öbölben október 2-án. A víz alatti platformról indított lövedék mindössze 450 kilométeres távolságban csapódott vissza a Japán-tengerbe, röppályájának tetőpontja ugyanakkor 910 kilométeres magasságban volt. A phenjani rezsim egy nappal azután hajtotta végre újabb rakétakísérletét, hogy Csö Szon Huj észak-koreai külügyminiszter-helyettes kedden bejelentette, országa kész szakértői szinten felújítani az Egyesült Államokkal kezdett, de több hónapja megszakadt atomleszerelési tárgyalásokat.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Újabb sikertelen rakétakísérletet hajott végre Észak-Korea

Észak-Korea hétfőn két ballisztikus rakétát indított, a második rakéta szabálytalan repülés közben felrobbanhatott, törmelékei szárazföldre hullottak - közölte a dél-koreai hadsereg.

Dél-Korea még elemezi az esetet, és nem tudta azonnal megerősíteni, hogy voltak-e áldozatok vagy keletkezett-e kár észak-koreai tulajdonban - derült ki a katonai szóvivő, I Szongdzsun tájékoztatásából.

A dél-koreai vezérkari főnök korábban azt mondta, Észak-Korea egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított, amely mintegy 600 kilométerre repült, míg egy második ballisztikus rakéta mintegy 120 kilométert tett meg, mindkettőt a nyugati partokhoz közeli területről északkeleti irányba indítottak.

A röppálya alapján feltételezhető, hogy a második rakéta az észak-koreai főváros, Phenjan közelében lévő területre zuhanhatott.

Dél-Korea közölte, hogy már az előkészületektől kezdve figyeli az északi rakétaindításokat, egyben nyomon követi repülésüket haladásuk során.

A vezérkari főnökök egyesített bizottsága közleményében kiemelte, "Határozottan elítéljük Észak-Korea rakétaindítását, amely provokációnak minősül, és súlyosan veszélyezteti a Koreai-félsziget békéjét és stabilitását". Hozzátették: az esettel kapcsolatos információkat megosztották az amerikai és japán hatóságokkal.

A hétfői a második sikertelen kísérlet volt öt napon belül. A dél-koreai hadsereg szerint az északiak szerdán egy hiperszonikus rakétával végeztek kísérletet, de az irányíthatatlanná vált és felrobbant.

A hétfői első észak-koreai rakéta egy KN-23-as rövid hatótávolságú ballisztikus rakétához volt hasonló - derült ki a dél-koreai tájékoztatásokból.

Címképünk illusztráció

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. Az ukrajnai háború kezdete óta legalább két esetben is tevékenykedtek orosz tengeralattjárók Írország partjainál – írta meg a Bloomberg hírszerzési források alapján. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×