eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Vlagyimir Putyin orosz elnöknek (j) és Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezetőnek, a Koreai Munkapárt főtitkárának, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnökének találkozója a szibériai Vosztocsnij űrrepülőtéren 2023. szeptember 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Vlagyimir Szmirnov

Észak-Korea nyíltan beszállhat az ukrajnai háborúba

Phenjan katonai építő és műszaki erőket küld Ukrajnába, és Donyeck megye oroszok által megszállt területein fognak részt venni az újjáépítésben.

A dél-koreai TV Chosun egy szöuli kormánytisztviselőt idézve adott hírt arról június 21-én, hogy jelentős létszámú műszaki csapat indul meg július folyamán Donyeck megyébe, hogy támogassák az ottani újjáépítési munkálatokat - írja az Institute for the Study of War (ISW) jelentése nyomán a Portfolio.

Az észak-koreai hadseregnek 10 műszaki dandárja van összesen. A TV Chosun úgy becsüli,

Észak-Korea 115 millió dollárnyi összeget kapna Oroszországtól évente, ha elküldi 3-4 műszaki dandárját Ukrajnába.

A Pentagon sajtótitkára, Pat Ryder kedden úgy nyilatkozott, hogy szorosan figyelemmel követik a fejleményeket. Azt is hozzátette, az észak-koreai vezetés nevében megkérdőjelezné, hogy saját katonáit "ágyútölteléknek" akarja-e küldeni Ukrajnába - írja a lap.

Az ISW egyelőre nem látja jelét annak, hogy észak-koreai katonák a közvetlen katonai műveletekben is részt vennének Ukrajnában, de a műszaki dandárok jelenléte felszabadíthat más orosz erőket, akiket így a frontra lehet vezényelni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×