eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Nyitókép: Pixabay

Új állampolgársági törvény él Németországban: indul a bevándorlók rohama

A németországi török közösség arra számít, hogy sokan kérelmezni fogják, hogy a török mellett német útlevéllel is rendelkezzenek, a kurd közösség ugyanakkor attól tart, hogy a honosított törököknek nagyobb befolyásuk lesz a német politikára.

A csütörtökön hatályba lépő új állampolgársági törvény a korábbinál jóval liberálisabban teszi lehetővé a kettős állampolgárság megszerzését. A Die Welt ezzel kapcsolatban a németországi török közösség elnökét idézte, aki a honosítási kérelmek ugrásszerű növekedésére számít. Gökay Sofuoglu szerint a Németországban élő törökök közül sokan, amilyen gyorsan csak lehet, benyújtják a kérelmet, hozzátéve, hogy évente 50 ezer kérelem valószínű.

A kérelmek feldolgozása időbe telik, de már sok városban nehéz egyáltalán időpontot szerezni a bevándorlási hivatalokban. Sofuoglu szerint

sokuk fejében még az is megfordulhat, hogy sikeres honosítás után akár már a jövő évben részt vehetnek a németországi parlamenti választáson.

A németországi kurdok közössége ugyanakkor az állampolgársági reformmal kapcsolatban szögesen ellentétes állásponton van. A Die Welt idézte a közösség elnökét, Ali Ertan Toprakot, aki hangsúlyozta, hogy a törvényt jelenlegi formájában nem tartja kielégítőnek.

"Nem szeretném, hogy antiszemiták, török nacionalisták és iszlamisták német útlevelet kapjanak. Éppen elég nácink van ebben az országban" – hangoztatta Toprak. Korábbi adatok szerint a Németországban élő kurdok száma több mint hatszázezer.

A június 27-én hatályba lépő új állampolgársági törvény szerint a bevándorlók gyorsabban megszerezhetik a német állampolgárságot. A honosítás a korábbi nyolc év helyett öt év elteltével, sőt a "különleges integrációs teljesítmények" esetében pedig akár három év után is lehetséges.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 22:05
×
×
×
×