eur:
394.95
usd:
368.58
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nemzetközi Büntető Bíróság (ICC). Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Elfogatóparancsot adtak ki az orosz vezérkari főnök és a volt védelmi miniszter ellen

A hágai Nemzetközi Törvényszék vonná felelősségre Szergej Sojgu volt orosz védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt.

Valerij Geraszimovot és Szergej Sojgut az ukrajnai elektromos hálózatra mért csapások miatt vonnák felelősségre - írja a hvg.hu.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) hétfőn kiadott, de kedden kihirdetett elfogatóparancsai szerint okkal feltételezhető, hogy a két orosz katonai vezetőt terheli felelősség az ukrán elektromos infrastruktúra ellen végrehajtott rakétacsapásokért, amelyeket 2022 októberétől kezdődően hajtottak végre. A hágai bíróság szerint az érintett objektumok mind polgári létesítmények, és még ha katonai célpontokként is lehet rájuk tekinteni, a civil lakosságot érő kár egyértelműen felülmúlja a várt katonai előnyöket.

Bár mindketten felkerültek az ICC körözési listájára, nem tudni, hogy sikerül-e őket valaha is a bíróság elé állítani. Nem valószínű ugyanis, hogy Moszkva kiadná bármelyiküket is, márpedig ha nem tudnak személyesen jelen lenni, akkor nincsen tárgyalás – írja a CNN.

Az orosz hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak a döntésről, ukrán oldalról viszont üdvözölték a bejelentést. „Előbb-utóbb minden háborús bűnöst utolér az igazságszolgáltatás” – írta Telegram közzétett nyilatkozatában az ország emberjogi ombudsmanja, Dmitro Lubinyec.

Szergej Sojguval és Valerij Geraszimov négyre emelkedett azon magas rangú orosz tisztségviselők száma, akik ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben,

korábban Vlagyimir Putyinnal és a gyermekjogi kérdésekben illetékes biztosával, Marija Lvova-Belovával szemben jutott ilyen döntésre az ICC, mert szerintük megalapozott a gyanú, hogy az orosz állam ezerszámra deportált akaratuk ellenére gyermekeket Ukrajnából Oroszországba.

Címképünkön a Nemzetközi Büntető Bíróság hágai épülete látható

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×