eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Nemzetközi Büntető Bíróság (ICC). Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Elfogatóparancsot adtak ki az orosz vezérkari főnök és a volt védelmi miniszter ellen

A hágai Nemzetközi Törvényszék vonná felelősségre Szergej Sojgu volt orosz védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt.

Valerij Geraszimovot és Szergej Sojgut az ukrajnai elektromos hálózatra mért csapások miatt vonnák felelősségre - írja a hvg.hu.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) hétfőn kiadott, de kedden kihirdetett elfogatóparancsai szerint okkal feltételezhető, hogy a két orosz katonai vezetőt terheli felelősség az ukrán elektromos infrastruktúra ellen végrehajtott rakétacsapásokért, amelyeket 2022 októberétől kezdődően hajtottak végre. A hágai bíróság szerint az érintett objektumok mind polgári létesítmények, és még ha katonai célpontokként is lehet rájuk tekinteni, a civil lakosságot érő kár egyértelműen felülmúlja a várt katonai előnyöket.

Bár mindketten felkerültek az ICC körözési listájára, nem tudni, hogy sikerül-e őket valaha is a bíróság elé állítani. Nem valószínű ugyanis, hogy Moszkva kiadná bármelyiküket is, márpedig ha nem tudnak személyesen jelen lenni, akkor nincsen tárgyalás – írja a CNN.

Az orosz hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak a döntésről, ukrán oldalról viszont üdvözölték a bejelentést. „Előbb-utóbb minden háborús bűnöst utolér az igazságszolgáltatás” – írta Telegram közzétett nyilatkozatában az ország emberjogi ombudsmanja, Dmitro Lubinyec.

Szergej Sojguval és Valerij Geraszimov négyre emelkedett azon magas rangú orosz tisztségviselők száma, akik ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben,

korábban Vlagyimir Putyinnal és a gyermekjogi kérdésekben illetékes biztosával, Marija Lvova-Belovával szemben jutott ilyen döntésre az ICC, mert szerintük megalapozott a gyanú, hogy az orosz állam ezerszámra deportált akaratuk ellenére gyermekeket Ukrajnából Oroszországba.

Címképünkön a Nemzetközi Büntető Bíróság hágai épülete látható

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy hiány van a Boeing által gyártott kereső berendezésekből, ezért akadályokba ütközik az a terv Japánban, hogy a Patriot légvédelmi rakéták gyártását ott felpörgessék, és ezzel a globális rakétagyártás fokozásához is hozzá tudjanak járulni a szigetországban, ez pedig rossz hír Ukrajna számára. Eközben az ukrán emberek még a katonai támadásoknál is jobban aggódnak amiatt, hogy az orosz támadások miatt kialakult áramválság közepette mi vár rájuk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×