eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő Donald Trump volt amerikai elnök egyik támpogatója a New Hampshire állambeli Manchesterben tartott előválasztási kampánygyűlésen 2024. január 20-án. New Hampshire-ben január 23-án tartanak republikánus párti előválasztást. Az elnökválasztást november 5-én rendezik az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Kemény összecsapás készül két Trump-párti republikánus között

Virginia államban mérkőzik meg egymással Bob Good, a keményvonalas trumpista republikánusokat tömörítő Freedom Caucus képviselőcsoport vezetője, és John McGuire, akit viszont nyiltan támogat Donald Trump. A lépés hátterében egyszerű bosszúról lehet szó.

A Fox News tudósítása szerint a politikai túlélésért küzd a kongresszusi "Szabadság Képviselőcsoport" (Freedom Caucus) elnöke, a virginiai Bob Good képviselő, miután a párt keddi előválasztásán szembe kell néznie a Donald Trump által nyíltan támogatott John McGuire-rel - írja a Portfolio. Ha Good veszít, ő lehet idén az első hivatalban lévő képviselő bármelyik pártból, akit legyőzött egy előválasztási kihívója.

A Virginia megbízhatóan republikánus 5. kongresszusi körzetében zajló küzdelem szinte példátlan módon megosztotta a párt jobbszárnyát. Good azért vívta ki Trump haragját, mert egyike volt annak a maroknyi republikánus képviselőnek, aki Ron DeSantis floridai kormányzót támogatta a párt elnökjelölti előválasztásán. Annak ellenére, hogy Good nem kritizálta és azonnal beállt a volt elnök mögé, miután DeSantis januárban véget vetett a kampányának,

Trump azt írta közösségi platformján, hogy késő, mert "a károkozás bekövetkezett."

A volt elnök a múlt hónapban biztosította támogatásáról John McGuire egykori tengerészgyalogost. "Bob Gooddal ellentétben John McGuire nem fog cserbenhagyni" - mondta Trump az AP szerint, majd kiemelte, hogy McGuire erős határvédelemet akar, és meg fogja védeni a fegyvertartáshoz való jogot. Good a maga részéről azzal védekezett, hogy Trumpot tartja élete legjobb elnökének, és csak azért támogatta DeSantist, mert Trumpot az alkotmány csak egy újabb ciklusra korlátozza.

McGuire-t támogatja a georgiai Marjorie Taylor Greene képviselő is, aki egyébként is Good hangos kritikusa, miután tavaly kidobták a radikális képviselőcsoportból. Képben van még Kevin McCarthy, a képviselőház korábbi elnöke is, hiszen ő szintén célkeresztbe vette Goodot, mert a virginiai egyike volt annak a nyolc republikánusnak, akik tavaly ősszel a demokratákkal együtt megszavazta McCarthy leváltását a vezetői pozíciójából.

Good mellett azonban több Trumphoz hű republikánus is kiállt az exelnökkel dacolva:

Matt Gaetz és Byron Donalds floridai képviselők, valamint Chip Roy texasi és Andy Biggs arizonai képviselő pénteken csatlakoztak is Goodhoz egy kampányeseményen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×