eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő Donald Trump volt amerikai elnök egyik támpogatója a New Hampshire állambeli Manchesterben tartott előválasztási kampánygyűlésen 2024. január 20-án. New Hampshire-ben január 23-án tartanak republikánus párti előválasztást. Az elnökválasztást november 5-én rendezik az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Kemény összecsapás készül két Trump-párti republikánus között

Virginia államban mérkőzik meg egymással Bob Good, a keményvonalas trumpista republikánusokat tömörítő Freedom Caucus képviselőcsoport vezetője, és John McGuire, akit viszont nyiltan támogat Donald Trump. A lépés hátterében egyszerű bosszúról lehet szó.

A Fox News tudósítása szerint a politikai túlélésért küzd a kongresszusi "Szabadság Képviselőcsoport" (Freedom Caucus) elnöke, a virginiai Bob Good képviselő, miután a párt keddi előválasztásán szembe kell néznie a Donald Trump által nyíltan támogatott John McGuire-rel - írja a Portfolio. Ha Good veszít, ő lehet idén az első hivatalban lévő képviselő bármelyik pártból, akit legyőzött egy előválasztási kihívója.

A Virginia megbízhatóan republikánus 5. kongresszusi körzetében zajló küzdelem szinte példátlan módon megosztotta a párt jobbszárnyát. Good azért vívta ki Trump haragját, mert egyike volt annak a maroknyi republikánus képviselőnek, aki Ron DeSantis floridai kormányzót támogatta a párt elnökjelölti előválasztásán. Annak ellenére, hogy Good nem kritizálta és azonnal beállt a volt elnök mögé, miután DeSantis januárban véget vetett a kampányának,

Trump azt írta közösségi platformján, hogy késő, mert "a károkozás bekövetkezett."

A volt elnök a múlt hónapban biztosította támogatásáról John McGuire egykori tengerészgyalogost. "Bob Gooddal ellentétben John McGuire nem fog cserbenhagyni" - mondta Trump az AP szerint, majd kiemelte, hogy McGuire erős határvédelemet akar, és meg fogja védeni a fegyvertartáshoz való jogot. Good a maga részéről azzal védekezett, hogy Trumpot tartja élete legjobb elnökének, és csak azért támogatta DeSantist, mert Trumpot az alkotmány csak egy újabb ciklusra korlátozza.

McGuire-t támogatja a georgiai Marjorie Taylor Greene képviselő is, aki egyébként is Good hangos kritikusa, miután tavaly kidobták a radikális képviselőcsoportból. Képben van még Kevin McCarthy, a képviselőház korábbi elnöke is, hiszen ő szintén célkeresztbe vette Goodot, mert a virginiai egyike volt annak a nyolc republikánusnak, akik tavaly ősszel a demokratákkal együtt megszavazta McCarthy leváltását a vezetői pozíciójából.

Good mellett azonban több Trumphoz hű republikánus is kiállt az exelnökkel dacolva:

Matt Gaetz és Byron Donalds floridai képviselők, valamint Chip Roy texasi és Andy Biggs arizonai képviselő pénteken csatlakoztak is Goodhoz egy kampányeseményen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×