eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
Nyitókép: Unsplash.com

Államcsőd fenyegeti Ukrajnát, egy évtizeden belül másodszor

Az ország a legutóbbi hivatalos tárgyalásokon sem tudott megállapodni a kötvénytulajdonosok egy csoportjával körülbelül 20 milliárd dollárnyi nemzetközi adósság átütemezéséről, ez pedig magában hordozza a fizetésképtelenség kockázatát is.

Az a megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy Ukrajna a 2022-ben az orosz invázió miatt felfüggeszthesse a kifizetéseket, augusztusban lejár, és a tárgyalások addig folytatódnak - írja a Reuters híradása nyomán a Portfolio. Az ország dollárban denominált eurókötvényei több mint 2,0 centtel estek, a közeli lejáratokkal 26-30 cent/dollár közötti szorult szinteken kereskedtek.

Mint írják, a kormány javaslata és a kötvénytulajdonosok ellenjavaslata jelentős eltéréseket mutatott, ugyanis az utóbbiak szerint a kijevi vezetés javaslata a piacok által várt 20 százalékot jelentősen meghaladó mértékű leírást követelt. Ukrajna augusztus utánra is kiterjesztheti a kifizetések felfüggesztését, de az adósság teljes átdolgozását részesíti előnyben.

Ha ezt utóbbi nem sikerül, Ukrajna fizetésképtelenné válna, ami technikai államcsődöt jelentene

- teszik hozzá. Egy mostani lenne Ukrajnában a második egy évtizeden belül, amit egy orosz invázió váltana ki, legutóbb ugyanis 2015-ben történt hasonló, a Krím-félsziget annektálásakor.

Ukrajna felajánlotta, hogy a kötvénytulajdonosok meglévő adósságát öt, 2034 és 2040 között lejáró államkötvényre, valamint egy, az adóbevételek alakulásához kötött, állami feltételes adósságinstrumentumra cseréli.

Két ellenjavaslatot terjesztettek elő a kötvénytulajdonosok, mindkettő 20 százalékos nominális haircutot jelentett volna - írja a gazdasági lap. Ez a kötvénypiacon a befektető által tartott kötvény értékének vagy névértékének csökkenésére utal. Akkor fordulhat elő, ha a kötvény kibocsátója nem képes teljes kamat- vagy tőkefizetésre, és a kötvénytulajdonosokkal tárgyalásokat folytat, hogy az eredetileg ígértnél alacsonyabb kifizetést fogadjanak el.

Az ukrán kormány szerint egyik kötvénytulajdonos javaslata sem felel meg az IMF követelményeinek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×