eur:
396.53
usd:
371.15
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Nyitókép: Unsplash.com

Államcsőd fenyegeti Ukrajnát, egy évtizeden belül másodszor

Az ország a legutóbbi hivatalos tárgyalásokon sem tudott megállapodni a kötvénytulajdonosok egy csoportjával körülbelül 20 milliárd dollárnyi nemzetközi adósság átütemezéséről, ez pedig magában hordozza a fizetésképtelenség kockázatát is.

Az a megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy Ukrajna a 2022-ben az orosz invázió miatt felfüggeszthesse a kifizetéseket, augusztusban lejár, és a tárgyalások addig folytatódnak - írja a Reuters híradása nyomán a Portfolio. Az ország dollárban denominált eurókötvényei több mint 2,0 centtel estek, a közeli lejáratokkal 26-30 cent/dollár közötti szorult szinteken kereskedtek.

Mint írják, a kormány javaslata és a kötvénytulajdonosok ellenjavaslata jelentős eltéréseket mutatott, ugyanis az utóbbiak szerint a kijevi vezetés javaslata a piacok által várt 20 százalékot jelentősen meghaladó mértékű leírást követelt. Ukrajna augusztus utánra is kiterjesztheti a kifizetések felfüggesztését, de az adósság teljes átdolgozását részesíti előnyben.

Ha ezt utóbbi nem sikerül, Ukrajna fizetésképtelenné válna, ami technikai államcsődöt jelentene

- teszik hozzá. Egy mostani lenne Ukrajnában a második egy évtizeden belül, amit egy orosz invázió váltana ki, legutóbb ugyanis 2015-ben történt hasonló, a Krím-félsziget annektálásakor.

Ukrajna felajánlotta, hogy a kötvénytulajdonosok meglévő adósságát öt, 2034 és 2040 között lejáró államkötvényre, valamint egy, az adóbevételek alakulásához kötött, állami feltételes adósságinstrumentumra cseréli.

Két ellenjavaslatot terjesztettek elő a kötvénytulajdonosok, mindkettő 20 százalékos nominális haircutot jelentett volna - írja a gazdasági lap. Ez a kötvénypiacon a befektető által tartott kötvény értékének vagy névértékének csökkenésére utal. Akkor fordulhat elő, ha a kötvény kibocsátója nem képes teljes kamat- vagy tőkefizetésre, és a kötvénytulajdonosokkal tárgyalásokat folytat, hogy az eredetileg ígértnél alacsonyabb kifizetést fogadjanak el.

Az ukrán kormány szerint egyik kötvénytulajdonos javaslata sem felel meg az IMF követelményeinek.

Címlapról ajánljuk

Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek

Ha nem az Európa-bajnokságon eddig látott teljesítményből, hanem az előzetes várakozásokból, sőt a keretek erősségéből, piaci értékéből indulunk ki, elképesztő erőkülönbség mutatkozik az úgynevezett felső és alsó ág között az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt.
VIDEÓ
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×