eur:
393.3
usd:
362.84
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
A szakszervezetek, az újonnan létrehozott baloldali koalíció és civil szervezetek felhívására tüntetnek a jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) ellen Párizsban 2024. június 15-én. Franciaországban június 30-án és július 7-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak.
Nyitókép: Andre Pain

Tömegtüntetések Marine Le Pen pártja ellen

A rendőrség szerint 250 ezren, a szervezők szerint 640 ezren tüntettek szombaton Franciaországban, mintegy kétszáz városban a Nemzeti Tömörülés ellen meghirdetett megmozdulásokon.

Emmanuel Macron államfő a pártjának a múlt vasárnapi európai választásokon elszenvedett veresége után kétfordulós előrehozott választásokat írt ki június 30-ra és július 7-re, amelyeknek a felmérések szerint a legnagyobb esélyese a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN).

Az öt legjelentősebb szakszervezet és számos civil szervezet "a lehető legszélesebb körű megmozdulásokra" szólított fel "a szélsőjobboldal ellen", attól tartva, hogy az előrehozott választásokat követően a 28 éves Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke és miniszterelnök-jelöltje alakíthat kormányt.

A legnagyobb megmozdulás Párizsban volt, ahol a rendőrség szerint 75 ezren vonultak az utcára.

A felhíváshoz csatlakoztak a baloldali pártok is, amelyek Új Népfront néven közös jelölteket állítanak az előrehozott választásokon.

Párizs, 2024. június 15.
A jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) elleni tüntetésen megrongált párizsi buszmegálló mellett rohamrendőrök 2024. június 15-én. Franciaországban június 30-án és július 7-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak.
MTI/AP/Michel Euler
Párizs, 2024. június 15. A jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) elleni tüntetésen megrongált párizsi buszmegálló mellett rohamrendőrök 2024. június 15-én. Franciaországban június 30-án és július 7-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak. MTI/AP/Michel Euler

Francois Hollande volt szocialista államfő szombaton meglepetést okozott azzal, hogy bejelentette, egykori választókörzetében a közép-franciaországi Tulle városában elindul a képviselői helyért.

"A helyzet még soha nem volt ilyen súlyos" - indokolta döntését az exelnök.

Gabriel Attal miniszterelnök szombat este számos intézkedést ígért a megélhetési problémák javítására, egyebek mellett az energiaszámlák 15 százalékos csökkentését jövő téltől.

Az Opinionway kutatóintézet szombaton közzétett felmérése szerint ha vasárnap tartanák a választások első fordulóját, az RN 33 százalékos támogatottságra számíthatna, a baloldali szövetség 25, míg az elnöki tábor 20 százalékot érne el.

A jelöltállítás vasárnap este 6 órakor ér véget. A nemzetgyűlés tagjait kizárólag egyéni körzetekben választják, listás szavazás nincs. Az első fordulót június 30-án tartják, s azok a jelöltek jutnak tovább az egy hét múlva esedékes második fordulóba, akik legalább 12,5 százalékot elértek, így akár három jelölt is megküzdhet egy-egy helyért július 7-én.

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvény Debrecenben volt, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×