eur:
395.76
usd:
368.86
bux:
69989.34
2024. június 19. szerda Gyárfás
Hadgyakorlatra érkező dél-koreai katonák a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet dél-koreai oldalán, Padzsu közelében 2020. június 18-án. Észak-Korea két napja felrobbantotta a keszongi Korea-közi összekötő irodát, Phenjan katonákat küldött a két határ menti, Korea-közi ipari zónába, és nem veszi fel a kapcsolatot Szöullal a feszültségek elsimítása érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/YNA

Észak-koreai katonák átlépték a dél-koreai határt, figyelmeztető lövésekkel válaszoltak

A szöuli vezérkar tájékoztatása szerint ismeretlen tevékenységet végeztek a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet területén a határsértő katonák, de valószínűleg nem volt szándékos a határátlépés.

Mintegy húsz észak-koreai katona átlépte az Észak- és Dél-Koreát elválasztó fegyverszüneti vonalat, de miután a dél-koreai hadsereg figyelmeztető lövéseket adott le, visszatértek a határ északi oldalára – közölte a szöuli vezérkar.

A katonák a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet (DMZ) területén húzódó katonai demarkációs vonalat (MDL) vasárnap helyi idő szerint 12 óra 30 perckor lépték át.

A figyelmeztető lövéseket követően a határsértők visszavonultak, a dél-koreai hadsereg pedig további szokatlan tevékenységet nem észlelt.

A határsértő katonák ismeretlen tevékenységet végeztek a DMZ területén, ugyanakkor figyelembe véve, hogy a figyelmeztető lövések és a dél-koreai hadsereg hangszóróiból szóló felszólítások után azonnal visszatértek az északi oldalra, feltételezhető, hogy nem volt szándékos a határátlépés – áll a szöuli vezérkar közlemyénében.

Az 1950-től 1953-ig tartó koreai háború hivatalosan nem békeszerződéssel, hanem fegyverszüneti megállapodással ért véget, így a két ország technikailag a mai napig hadban áll egymással.

Címlapról ajánljuk
Szakértők: hosszú ideig nem működhet többség nélkül a Fővárosi Közgyűlés

Szakértők: hosszú ideig nem működhet többség nélkül a Fővárosi Közgyűlés

Többségi támogatás nélkül is elkezdheti munkáját a Fővárosi Közgyűlés, de a hatékony működéshez mindenképpen kompromisszumokat kell kötnie a főpolgármesternek. A jelenlegi szabályok szerint csak a fővárosi képviselők négyötöde oszlathatja fel a közgyűlést, ekkor a főpolgármester mandátuma is megszűnik. Elfogadott költségvetés nélkül azonban a kormányhivatal akár törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményezhet.

Kis-Benedek József az új ukrán–amerikai paktumról: Zelenszkij a biztosra ment, Biden már az újjáépítésre is gondol

A megállapodásban rögzített célok megvalósulását döntően befolyásolja, hogy ki nyeri meg az őszi amerikai elnökválasztást – mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő. Az MTA doktora arról is beszélt, hogy Volodimir Zelenszkij láthatóan igyekszik bebiztosítani Ukrajna helyzetét, és alternatívákban is gondolkodik, ezért más országok vezetőivel is folyamatosan tárgyal.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×