eur:
395.91
usd:
367.19
bux:
70114.41
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Európai Unió Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanácsának (EPSCO) ülése előtt Brüsszelben 2022. március 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Olyan történt Németországban, amit még a miniszter sem tud megmagyarázni

A napokban vált ismertté az egészségügyi miniszter terve a német kórházak reformjára. A tartományok tiltakoznak, eközben Karl Lauterbach újabb súlyos problémába, az időskorúak ellátásának rendkívüli nehézségeibe ütközött.

Szakértői elemzések szerint az elmúlt egy évben "robbanásszerűen" megnőtt azoknak az időskorúaknak a száma, akik ellátásra, illetve ápolásra szorulnak. Mindezt a német egészségügyi miniszter is megerősítette, utalva arra, hogy demográfiai okok miatt a múlt évben 50 ezres növekedéssel számoltak, ehelyett a tényleges növekedés ennél lényegesen nagyobb volt, és meghaladta a 350 ezret.

Az ARD és a ZDF közszolgálati médiumok szerint a miniszter "értetlenül" állt a történtek mögött, a "robbanásszerű növekedés" feltételezett okaként egyfajta "szendvicshatást" említett. A nagyon idős, gondozásra szorultak számát növelik az első baby-boom generáció rászorultjai is, akik immár szintén gondozásra szorulnak – vélekedett az egészségügyi miniszter.

Először jelentkezik két generáció, amely egyidejűleg igényli a segítséget, azaz a "baby-boomerek és szüleik".

Egy korábbi felmérés szerint Németországban mintegy ötmilliót tesz ki a gondozásra szorulók száma, a "terhet" főként a hozzátartozók viselik. Az érintettek, illetve a hozzátartozók ugyanakkor egyfajta gondozási, illetve ápolási biztosítást köthetnek, a tartós biztosítás pénzügyi helyzete azonban rohamosan romlik. A jelenlegi rendszer alapján azok, akik nem tudják megfizetni a biztosítás költségeit, a különböző szociális hivataloktól kérhetnek segélyt.

Lauterbach ennek kapcsán az ápolási biztosítás "akut problémájáról" beszélt. A miniszter szerint az ellátás színvonalát a jelenlegi járulékrendszerrel nem lehet javítani. "Átfogó pénzügyi reformra van szükség, azonban a jelenlegi, jövő őszig tartó törvényhozási időszakban azonban erre valószínűleg nem lesz lehetőség" – vélekedett Lauterbach.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×