eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Európai Unió Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanácsának (EPSCO) ülése előtt Brüsszelben 2022. március 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Olyan történt Németországban, amit még a miniszter sem tud megmagyarázni

A napokban vált ismertté az egészségügyi miniszter terve a német kórházak reformjára. A tartományok tiltakoznak, eközben Karl Lauterbach újabb súlyos problémába, az időskorúak ellátásának rendkívüli nehézségeibe ütközött.

Szakértői elemzések szerint az elmúlt egy évben "robbanásszerűen" megnőtt azoknak az időskorúaknak a száma, akik ellátásra, illetve ápolásra szorulnak. Mindezt a német egészségügyi miniszter is megerősítette, utalva arra, hogy demográfiai okok miatt a múlt évben 50 ezres növekedéssel számoltak, ehelyett a tényleges növekedés ennél lényegesen nagyobb volt, és meghaladta a 350 ezret.

Az ARD és a ZDF közszolgálati médiumok szerint a miniszter "értetlenül" állt a történtek mögött, a "robbanásszerű növekedés" feltételezett okaként egyfajta "szendvicshatást" említett. A nagyon idős, gondozásra szorultak számát növelik az első baby-boom generáció rászorultjai is, akik immár szintén gondozásra szorulnak – vélekedett az egészségügyi miniszter.

Először jelentkezik két generáció, amely egyidejűleg igényli a segítséget, azaz a "baby-boomerek és szüleik".

Egy korábbi felmérés szerint Németországban mintegy ötmilliót tesz ki a gondozásra szorulók száma, a "terhet" főként a hozzátartozók viselik. Az érintettek, illetve a hozzátartozók ugyanakkor egyfajta gondozási, illetve ápolási biztosítást köthetnek, a tartós biztosítás pénzügyi helyzete azonban rohamosan romlik. A jelenlegi rendszer alapján azok, akik nem tudják megfizetni a biztosítás költségeit, a különböző szociális hivataloktól kérhetnek segélyt.

Lauterbach ennek kapcsán az ápolási biztosítás "akut problémájáról" beszélt. A miniszter szerint az ellátás színvonalát a jelenlegi járulékrendszerrel nem lehet javítani. "Átfogó pénzügyi reformra van szükség, azonban a jelenlegi, jövő őszig tartó törvényhozási időszakban azonban erre valószínűleg nem lesz lehetőség" – vélekedett Lauterbach.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×