eur:
395.28
usd:
368.41
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Pexels

Óriási a vízhiány Mexikóvárosban, hamarosan elfogyhat az ivóvíz

A szokatlan meleg, az aszály és az elhanyagolt vízrendszer miatt egy hónap múlva közel 30 millió ember maradhat víz nélkül.

Szakértők szerint június 26-ra, azaz egy hónap múlva elfogyhat az ivóvíz Mexikóvárosban, milliók maradhatnak ivóvíz nélkül - írja a Business Insider híradása nyomán a Telex. A Cutzamala vízrendszer, amely ellátja a 9 milliós fővárost és több mint 20 milliós agglomerációját látja el ivóvízzel, már most is csak 28 százalékos kapacitáson üzemel.

A helyiek már most "nulladik napként" emlegetik június 26-át, egyelőre nem tudni, mi fog történni utána.

A mexikói főváros egy ideje már küzd a megfelelő mennyiségű ivóvíz biztosításával, ám az utóbbi három évben különösen súlyosra fordult a helyzet - írják. A régiót nem csak szokatlan meleg sújtotta, hanem az esőzések is elmaradtak.

Több helyi politikus is igyekezett kisebbíteni a problémát, azonban az észak-amerikai aszályfigyelő rendszer már április 30-án súlyosnak minősítette a helyzetet. A CNN beszámolója szerint már jelenleg is vannak városrészek, ahol elfogyott az ivóvíz. A The Washington Post azt írja, az aszály mellett az is problémát okoz, hogy

a Cutzamala vízrendszert elhanyagolták az elmúlt évtizedekben, sok helyen ereszt, és egyéb hiányosságai miatt olykor a város vizének 40 százaléka elszivárog.

Gabriel Quadri de la Torre helyi képviselő szerint a csövek javítása dollármilliárdokba kerülne, és "nagyon nehéz elgondolni is", hogy a városnak ilyesmire ennyi pénze legyen a közeljövőben. A város lakói jobb híján az esőben reménykednek, ami valamennyire feltöltheti a rendszert. Ám szakértők szerint még ha érkezne is csapadék június 26-ig, a vízrendszer jelentette égető problémát az sem oldaná meg.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×