eur:
395.79
usd:
368.81
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Nyitókép: Pexels

Óriási a vízhiány Mexikóvárosban, hamarosan elfogyhat az ivóvíz

A szokatlan meleg, az aszály és az elhanyagolt vízrendszer miatt egy hónap múlva közel 30 millió ember maradhat víz nélkül.

Szakértők szerint június 26-ra, azaz egy hónap múlva elfogyhat az ivóvíz Mexikóvárosban, milliók maradhatnak ivóvíz nélkül - írja a Business Insider híradása nyomán a Telex. A Cutzamala vízrendszer, amely ellátja a 9 milliós fővárost és több mint 20 milliós agglomerációját látja el ivóvízzel, már most is csak 28 százalékos kapacitáson üzemel.

A helyiek már most "nulladik napként" emlegetik június 26-át, egyelőre nem tudni, mi fog történni utána.

A mexikói főváros egy ideje már küzd a megfelelő mennyiségű ivóvíz biztosításával, ám az utóbbi három évben különösen súlyosra fordult a helyzet - írják. A régiót nem csak szokatlan meleg sújtotta, hanem az esőzések is elmaradtak.

Több helyi politikus is igyekezett kisebbíteni a problémát, azonban az észak-amerikai aszályfigyelő rendszer már április 30-án súlyosnak minősítette a helyzetet. A CNN beszámolója szerint már jelenleg is vannak városrészek, ahol elfogyott az ivóvíz. A The Washington Post azt írja, az aszály mellett az is problémát okoz, hogy

a Cutzamala vízrendszert elhanyagolták az elmúlt évtizedekben, sok helyen ereszt, és egyéb hiányosságai miatt olykor a város vizének 40 százaléka elszivárog.

Gabriel Quadri de la Torre helyi képviselő szerint a csövek javítása dollármilliárdokba kerülne, és "nagyon nehéz elgondolni is", hogy a városnak ilyesmire ennyi pénze legyen a közeljövőben. A város lakói jobb híján az esőben reménykednek, ami valamennyire feltöltheti a rendszert. Ám szakértők szerint még ha érkezne is csapadék június 26-ig, a vízrendszer jelentette égető problémát az sem oldaná meg.

Címlapról ajánljuk

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×