eur:
396.1
usd:
368.86
bux:
69876.83
2024. június 19. szerda Gyárfás
(B-j) Radoslaw Sikorski lengyel és Jan Lipavsky cseh külügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Juraj Blanár szlovák külügyminiszter sajtóértekezletet tart a visegrádi országok (V4) prágai találkozóján 2024. március 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Lengyelország korlátozza az orosz diplomaták mozgását

A korlátozás a nagykövet kivételével minden orosz külképviselet valamennyi alkalmazottjára vonatkozik majd.

Lengyelország utazási korlátozásokat vezet be az ország területén tartózkodó orosz diplomatákkal szemben, mivel Moszkva hibrid háború részese az Európai Unió ellen, így Lengyelország ellen is - jelentette be Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter Brüsszelben hétfőn.

A lengyel külügyi tárcavezető az uniós Külügyek Tanácsa ülését követően újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy Oroszország varsói nagykövetsége hamarosan értesítést fog kapni a lengyel döntésről.

A korlátozás a nagykövet kivételével minden orosz külképviselet valamennyi alkalmazottjára vonatkozik majd. A varsói nagykövetség munkatársai csak a fővárost is magában foglaló közép-mazóviai vajdaságban utazhatnak, a konzulok pedig kizárólag azokban a tartományokban, ahol beosztásuk szerinti feladatukat látják el - tájékoztatott.

A miniszter hangsúlyozta, nem Lengyelország az első ország, mely hasonló korlátozásokat vezet be, majd reményét fejezte ki, hogy mások is követik Lengyelország példáját.

"Ezek tagállami döntések, de bizonyítékaink vannak arra vonatkozóan, hogy az orosz állam részt vesz a szabotázs engedélyezésében hazánkat érintően is. Reméljük, hogy Oroszország a lengyel intézkedést nagyon komoly figyelmeztetésként fogja kezelni" - fogalmazott.

Sikorski végezetül megerősítette: a lengyel titkosszolgálatok szerint bizonyított a lengyelországi helyzet destabilizálását célzó orosz hibrid tevékenység. "Szolgálataink és szövetségeseink éberségének köszönhetően" több szabotázsakciót sikerült meghiúsítani - tette hozzá nyilatkozatában a lengyel külügyi tárcavezető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×