eur:
396.17
usd:
370.36
bux:
70781.06
2024. június 26. szerda János, Pál
A veteránügyi iroda romos épülete a texasi Temple-ben 2024. május 23-án, miután tornádó pusztított a térségben. A helyi tűzoltóparancsnok szerint mintegy harminc ember megsérült és több mint 500 lakóházban és üzlethelyiségben károk keletkeztek.
Nyitókép: MTI/EPA/Adam Davis

Két gyerek is meghalt az amerikai tornádókban

Az Egyesült Államok középső részén tovább emelkedett a hétvégi viharok halálos áldozatainak száma

Az Egyesült Államok középső részén tovább emelkedett a hétvégi viharok és tornádók halálos áldozatainak száma, és a sérültek száma is jóval meghaladta a százat hétfőre.

A hétfői összesítés szerint legkevesebb 20 ember vesztette életét Texas, Oklahoma, Arkansas és Kentucky államban a szombat éjszaka és vasárnap reggel kialakult ítéletidőben.

Texas északi részén, Dallas közelében heten haltak meg, és több mint százan megsérültek, a legtöbben, amikor egy autópálya-pihenő, és benzinkút épületegyüttesében kerestek menedéket, amelyen tornádó haladt keresztül - közölte a Cooke megyei rendőrfőnök. Ray Sappington arról is beszámolt, hogy a halottak között két gyerek van. A szomszédos Denton megyében a tornádó számos lakóházat döntött össze, és nyaralóautót rongált meg, illetve kapott a levegőbe Lake Ray Roberts Marina településen, ami egy helyi tó partján épült pihenőváros. Greg Abbot kormányzó az állam négy megyéjét nyilvánította katasztrófasújtotta területté.

Arkansas államból legkevesebb nyolc ember halálát kötik a viharzóna átvonulásához. Szerte az állam területén többen tornádókban lelték halálukat, mások a súlyos vihar következtében, és sokan megsérültek a hatóságok közlése szerint. A viharok következményeként az állam több városában gázszivárgásról érkeztek jelentések, ezért arra kérték a lakosságot, hogy amennyiben gázszagot éreznek otthonukban, azonnal hagyják el az épületet, és riasszák a hatóságokat.

Oklahoma állam északkeleti részén két halálos áldozatról és több sérültről számoltak be a vészhelyzet-kezeléssel foglalkozó hatóságok.

A viharcella útjába eső Kentucky államból is több halálos áldozatról érkezett jelentés. Volt, akinek fa dőlt a házára és így vesztette életét. Andy Beshear, az állam kormányzója öt megye egyes területein hirdetett vészhelyzetet.

Az Egyesült Államok fegyveres erőinek kötelékében elesett emberek előtt tisztelgő nemzeti ünnep, a május utolsó hétfőjén tartott Emlékezet Napja hosszú hétvégéjén pusztító viharok következményeként vasárnap mintegy 300 ezer háztartás volt áram nélkül az Egyesült Államok középső államaiban.

Címlapról ajánljuk
Eldőlt, ki lesz a következő NATO-főtitkár

hivatalos
Eldőlt, ki lesz a következő NATO-főtitkár

A NATO döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács szerdán úgy határozott, hogy Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnököt nevezi ki a NATO következő főtitkárának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×