eur:
394.86
usd:
368
bux:
70334.18
2024. június 25. kedd Vilmos
Ukrán Sea Baby drón BM-21 Gard rakéta sorozatvetővel felszerelt változata. Forrás: U24
Nyitókép: Forrás: U24

Ennek az ukrán fejlesztésnek nem fognak örülni az orosz hadiflottánál

Már eddig is komoly veszteségeket okoztak az ukránok az orosz fekete-tengeri haderőnek a Sea Baby drónjaikkal. A robothajók azonban most még félelmetesebb fegyverzetet kaptak.

A Sea Baby fantázianevű tengeri drónnak sokáig még a létezését is tagadták az ukránok. Az orosz fekete-tengeri flottát ért rejtélyes támadások sora után azonban már Kijevben is elismerték, hogy létezik ez a saját fejlesztésű robothajó.

A mintegy ezer kilométer hatótávolságú drónt eddig felderítésre, illetve öngyilkos csapásmérésekre használták, mivel akár 850 kilogramm robbanóanyaggal is megpakolható. Tavaly nyáron az ukránok ilyen drónnal támadták meg a Kercsi-szoros felett átívelő hidat, amely kulcsfontosságú a Krím-félszigeten állomásozó orosz haderő ellátása szempontjából.

Az ukrán mérnökök mostanra továbbfejlesztették a már eddig is sikeres drónt: a szárazföldi harcokban használt szovjet eredetű BM-21 Grad rakéta-sorozatvető csőkötegeit szerelték a robothajóra. A fegyver hatótávolsága 20-30 kilométer, és mivel a rakétáinak nincs saját irányítórendszerük, meglehetősen pontatlan. Ezért úgynevezett területtüzet lőnek vele. Tengerről indítva, a 20 kilogramm robbanóanyagot tartalmazó rakéták nagy pusztítást végezhetnek kikötői létesítmények, dokkok, raktárak között, de egymáshoz közel horgonyzó hadihajókra is komoly veszélyt jelenthetnek.

A Defense Express című angol nyelvű kijevi portálnak az ukrán digitális átállásért felelős miniszter mutatta be a Sea Baby legújabb változatát. Mihajlo Fedorov elmondta, hogy a drónt már be is vetették a Kinburn Spit turzás (ukránul Kinburszka Kosza) térségében, ahol sikeresen támadták vele az ellenséget.

Címlapról ajánljuk

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×