eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Colombia and Israel flag together realtions textile cloth fabric texture
Nyitókép: Oleksii Liskonih / Getty Images,

Kolumbia megszakítja diplomáciai kapcsolatait Izraellel

A latin-amerikai ország a gázai háború miatt döntött így.

Gustavo Petro kolumbiai elnök népirtásnak nevezte Izrael gázai háborúját. "Holnap megszakadnak a diplomáciai kapcsolatok Izraellel a népirtó elnökük miatt" - szögezte le a dél-amerikai ország vezetője. "Palesztina halála az emberiesség halálát jelentené, amit nem fogunk megengedni" - hangoztatta.

Az elnök korábban felfüggesztette Kolumbia izraeli fegyverbeszerzéseit, Izrael gázai műveleteit pedig a náci Németországéihoz hasonlította. Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter visszautasította Petro kijelentéseit. "A történelem emlékezni fog arra, hogy

Gustavo Petro az emberiség legelvetemültebb szörnyetegeinek oldalára állt,

akik csecsemőket égettek el, nőket erőszakoltak meg és ártatlan civileket hurcoltak el" - írta a politikus az X-en. Kolumbia egykor Izrael egyik legközelibb dél-amerikai szövetségese volt, de a baloldali Petro 2022-es hatalomra kerülésével a két ország közti kapcsolatok megromlottak. Kolumbia 2020-ban szabadkereskedelmi egyezményt kötött Izraellel, és izraeli gyártású harci repülőgépekkel és fegyverekkel küzd a drogkartellek és a lázadócsoportok ellen.

"Izrael és Kolumbia között mindig is szívélyes kapcsolat állt fent, amelyen egyetlen antiszemita és gyűlölettel teli elnök sem tud változtatni" - írta még kedden Kac, kiemelve, hogy Izrael továbbra is kiáll állampolgárai védelme mellett aggodalom vagy félelem nélkül.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×