eur:
387.11
usd:
356.55
bux:
68163.12
2024. május 23. csütörtök Dezső
Izraeli katonák harckocsival egy dél-izraeli gyülekezési ponton, a Gázai övezet határának térségében 2023. november 24-én, miután életbe lépett a négynapos tűzszünet Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet között. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajtott végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Izrael hadgyakorlatot kezd

A Gázai övezetben és Ciszjordániában is folytatódtak az izraeli katonai műveletek kedden. Időközben Izrael kiberhadgyakorlatot tart.

Az izraeli hadsereg szóvivője arról számolt be, hogy a légierő az elmúlt nap folyamán több tucat légicsapást hajtott végre a Gázai övezetben. A célpontok között rakétakilövő-állomás, alagút, katonai célra használt épületek és a terrortámadásokért felelős Hamász szélsőséges palesztin szervezet egyéb infrastruktúrája volt. A hadsereg Gázában maradt hadosztálya az övezet középső részén, Nuszeirat menekülttábor környékén az elmúlt napon megölt több, az iszlamista szervezetekhez tartozó, az izraeli erőkhöz közeledő fegyverest - tette hozzá.

Ciszjordániában a hadsereg és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat katonái hétfő éjjel huszonhárom körözött palesztint tartóztattak le, és elkoboztak "terrorcélokat szolgáló" pénzeket. Ugyanebben az övezetben, Dzsenínben elfogtak öt, Hable faluban pedig négy körözöttet, és találtak egy M4-es géppuskát. A Hamász terrorszervezet elleni izraeli háború október 7-i kezdete óta 3700 terrortevékenységgel gyanúsított palesztint vettek őrizetbe, akik közül mintegy 1600-an a Hamászhoz kötődnek.

A hadsereg kedden azt is bejelentette, hogy kiber- és technológiai egységeinek, valamint az északi parancsnokság hadműveleti egységeinek részvételével hadgyakorlatot tart. A hadgyakorlatot néhány nappal a hétvégi iráni drón- és rakétatámadás utánra időzítették, amikor Izrael ellentámadási lehetőségeket fontolgat Irán ellen, és ezek egy része a kiberterületen történhet.

Az EasyJet légitársaság kedden bejelentette, hogy októberig felfüggeszti izraeli működését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×