eur:
389.22
usd:
363.72
bux:
68243.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Business man covering his ears - studio portrait in front of grey background.
Nyitókép: Guido Mieth/Getty Images

Egy különleges fegyveres egység állhatott a Havanna-szindrómás esetek hátterében

Az nem újdonság, hogy az Egyesült Államok Oroszországhoz köti a rejtélyes megbetegedések okozását. Most egy jelentés látott napvilágot, amely az orosz katonai hírszerzés egyik szabotázsegysége által használt energiafegyverről ír. A Kreml ismét tagadta az orosz érintettséget.

Mint ismert, a 2016-os első, Kubából származó esetek után nevezték el a tünetegyüttest Havanna-szindrómának. Később még több száz amerikai alkalmazott jelzett egészségi problémákat a világ számos országában működő amerikai diplomáciai képviseletekről. Összesen 96 országban 1500 esetben indult vizsgálat, bár ezek egy részénél kizárták, hogy az úgynevezett Havanna-szindrómáról lenne szó.

A rejtélyes betegség fejfájást, alvás- és egyensúlyi zavarokat, valamint a gondolkodási képesség beszűkülését okozta.

Egy tavaly megjelent egy amerikai hírszerzési jelentés még azt állította, hogy "nagyon valószínűtlen", hogy külföldi szereplők felelősek a megbetegedésekért. Most azonban az Insider, a 60 Minutes és a Der Spiegel közös nyomozása arra jutott, hogy

az orosz katonai hírszerzés, a GRU 29155 nevű egysége jelen volt azokon a helyszíneken, ahol megbetegedéseket jelentettek.

Sőt, a lapok szerint az 29155-ös egység vezető tagjai „nem halálos akusztikus fegyverek” kifejlesztésével kapcsolatos munkájukért kitüntetéseket és előléptetéseket kaptak - írta a Reuters cikkei alapján a Portfolio.

A hírügynökség beszámolt arról is, hogy a Kreml hétfőn tagadta, hogy az orosz katonai hírszerzés állna a rejtélyes Havanna-szindróma mögött.

"Ez egyáltalán nem új téma; az úgynevezett Havanna-szindróma témáját évek óta eltúlozzák a sajtóban, és a kezdetektől fogva az orosz fél elleni vádakkal kötik össze"

- jelentette ki Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő.

Egy, a közelmúltban publikált amerikai egészségügyi tanulmány egyébként nem állapított meg agyi elváltozást, és károsodást egy átfogó tudományos vizsgálat az úgynevezett Havanna-szindrómában szenvedő, külszolgálatban dolgozó amerikai diplomáciai alkalmazottaknál, ugyanakkor nem adott választ arra, hogy mi okozta a rejtélyes tünetegyüttest.

Az amerikai külügyminisztérium egyébként ma már nem használja a Havanna-szindróma kifejezést, hanem hivatalosan "rendellenes egészségi jelenségként" - anomalous health incident - utal az esetekre.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×