eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetője a politikai pártok és a parlament elnöke közötti megbeszélésen Hágában 2023. november 24-én. A két nappal korábbi holland előrehozott parlamenti választásokon a PVV nyerte el a legtöbb szavazatot.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal

Szakértő: a megállapodás szerint egyik pártvezető, így Geert Wilders sem lesz miniszterelnök

Bár megnyerte a választást, de az elmúlt napok kormányalakítási tárgyalásainak eredménye miatt nem Geert Wilders lesz Hollandia miniszterelnöke - mondta Réthelyi Orsolya, az ELTE holland tanszékének egyetemi docense.

Mint ismert, az immár több mint két hónapja tartó kormányalakítási tárgyaláson négy párt, a Szabadságpárt (PVV), a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) párt, az Új Szociális Szerződés (NSC), valamint Gazdák és Polgárok Mozgalma (BBB) próbál megegyezésre jutni. A holland törvények nem szabnak határidőt a kormányalakításra.

A Peter Omtzigt vezette NSC egy hónapja még nagyon negatívan nyilatkozott arról, hogy létrejöhet-e egy olyan kormány, amelynek Geert Wilders Szabadságpártja a többségi tagja, úgyhogy ez egy nagyon bizonytalan kormányalakítási folyamat - idézte fel az InfoRádióban Réthelyi Orsolya, az ELTE holland tanszékének egyetemi docense. Múlt hét csütörtökön azonban a tárgyalásokat vezető politikus végre átadta jelentését a házelnöknek arról, hogy a négy párt megállapodásra jutott. Ezáltal egyrészt úgy tűnik, hogy egy

jobboldali kormány alakulhat meg, másrészt fontos kitétel, hogy egyik pártvezető sem fog részt venni a kormányban sem miniszterként, sem miniszterelnökként,

hanem mindannyian az alsóházban folytatják a politizálást. Ez azt jelenti, hogy Geert Wilders, a legtöbb szavazatot kapott párt vezetője sem lesz miniszterelnök - mutatott rá Réthelyi Orsolya.

Azt egyelőre még nem tudni, feláll-e egy ilyen kormány, egyelőre csak az első lépés történt meg ebbe az irányba. Az ismert, hogy szakértői kormány fog megalakulni, de az úgynevezett tömör koalíciós megállapodásba sok minden beleférhet, ezután fogják csak kidolgozni a részleteket. Annyi bizonyos az ELTE holland tanszékének egyetemi docense szerint, hogy mivel szakértői kormány alakul, a pártérdekek ütközése elsősorban az alsóházban fog lezajlani, vagyis egy kis távolság alakul ki a kormány és a politikai frakciók között.

Jelenleg a holland kormányt ügyvivőként a korábbi miniszterelnök, Mark Rutte vezeti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 21. 19:58
×
×
×
×