eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Silhouette of soldier are using drone and laptop computer for scouting during military operation against the backdrop of a sunset. Greeting card for Veterans Day, Memorial Day, Independence Day.
Nyitókép: vadimrysev / Getty Images

Amiben jól jött az ukránoknak a háború, a hadiipari eszközeik rendkívül versenyképesek - mondja a szakértő

Számos fejlesztőegységet a frontvonalhoz közeli településeken helyeztek el azért, hogy a harctéri tapasztalatokkal rögtön módosítani lehessen az eszközöket – mondta Horváth Sebestyén, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője.

Erőteljes, a hazai gyártási kapacitások jelentős bővítésére épülő fegyverkezési programot hirdetett az ukrán vezetés. A részletekről egy hadiipari konferencián beszélt elsőként a nyilvánosság előtt Ukrajna elnöke.

Horváth Sebestyén, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője emlékeztetett, hogy egy tavaly szeptemberi hadiipari konferenciát Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette be, hogy megállapodásokat kötnek vegyesvállalatok létrehozásáról, ezzel erősítve az ukrán tőkebevonzási képességet. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Ukrajna a GDP-jének a 25 százalékát védelmi kiadásokra fordítja, és ennek egy része a hadiipar kiépítésére megy.

Az elemző szerint az ukránok szinte az összes fegyvernem hazai gyártókapacitásait bővítik: tavaly a teljes hadiipar kibocsátásnövekedése háromszoros volt, idén pedig elérheti a hatszoros emelkedést is.

"A tüzérségi lőszerek tekintetében a növekedés kétszeres volt, de például a harci drónok tekintetében százszoros.

Tavaly az ukrán hadipari komplexum képes volt arra, hogy egymillió kicsi méretű, felderítő, illetve támadó drónt legyen képes legyártani.

A közepes hatótávolságú támadó drónok esetében tízezer darabot gyártottak, míg a nagy hatótávolságú támadó drónokból körülbelül ezer darabot" – mondta Horváth Sebestyén

Érdekesség, hogy a friss ukrán hadiipari termékek rendkívül versenyképesek a nemzetközi piacon, mert ezeket az új vagy régebbi, de modernizált fegyverrendszereket a harctéren tesztelik, és számos fejlesztőegységet a frontvonalhoz közeli településeken helyeztek el azért, hogy a harctéri tapasztalatokkal rögtön módosítani lehessen az eszközöket.

"Az innováció és a versenyképesség kiemelt célkitűzése ennek a hadiipari fejlesztésnek, mivel az ukrán vezetés arra számít, hogy a háború alatt kiépült hadiipari komplexum a háború végeztével majd jelentős külföldi, főleg kelet-közép-európai megrendeléseket kaphat" – mondta a szakértő.

A hadiipari fejlesztési programnak Horváth Sebestyén szerint jelentős hatása lehet az oroszokkal vívott háborúra.

"Ha a háború menetét nem is fordíthatja meg, de megteremti Ukrajnának a háború folytatásának a lehetőségét.

Ez a hadiipari fejlesztés nem tudja majd ellensúlyozni az orosz hadipari kapacitásokat, de ennek következtében majd elhúzódhat a háború" – vélekedett az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×