eur:
388.97
usd:
363.5
bux:
68043.21
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA videófelvételről készített képe Matthew Dominick (előtérben) és Michael Barratt NASA-űrhajósókról a Crew Dragon űrhajó fedélzetén 2024. március 3-án, kevéssel az után, hogy fellőtték a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon 9 hordozórakétájával összekapcsolt űrhajót a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból. Dominick és Barratt, valamint a legénység másik két tagja, Jeanette Epps, a NASA asztronautája és Alekszandr Grebjonkin, a Roszkozmosz űrhajósa a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) indult, ahol a tervek szerint hat hónapot töltenek.
Nyitókép: MTI/AP/NASA

Szemetelni a világűrben is lehet - Ritka jelenségre számítanak Németországban

Izgalomban tartja Németországot egy rendkívüli jelenség. Várhatóan péntek délután a Földbe csapódik a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egy "kimustrált" akkumulátorcsomagja, ami immár űrszemétnek számít. A tényleges "becsapódás" minden valószínűség szerint Németország területét nem érinti, azonban a "szemét" útja az égen szemmel nyomon követhető, sőt akár hallható is lesz.

Ha a "becsapódás" német területet előreláthatólag nem is érint, a délutáni órákban az ország egyes részein "durranást", azaz hangrobbanást lehet majd hallani.

Az ARD köszolgálati médium szerint nem zárható ki az sem, hogy az űrszemét útját olyan fényjelenség kíséri , mintha egy hullócsillagról lenne szó.

Gyakorlatilag az ISS egy, immár használaton kívülii, kiselejtezett akkumulátortelepjéről van szó, amely a "szolgálat" befejeztével csaknem három éve kering az űrben.

A szövetségi polgári védelmi hivatal (BKK) idézett közleménye szerint az "akkumulátorszett" többször is átrepülhet Németország felett, mielőtt a Föld légkörébe érkezik.

A hivatal Németország felett három lehetséges útvonalra számít, ezek a neten nyomon követhetők.

Az első azt valószínűsíti, hogy a hullócsillaghoz hasonlított úrszemét 17 órakor repül Németország felett, mégpedig öt tartományt érintve.

Eszerint az útvonal Saar-vidék, Rajna-Pfalz, Hessen, Türingia és Szászország lenne.

Mintegy másfél óra múlva az űrből érkezett "csomag" ismét feltűnik az ország felett, ezúttal Észak-Rajna-Vesztfáliát, Szász-Anhalt és újólag Szászország tartományt érintve.

A Föld felszíne felé tartó úrszemét Németország feletti harmadik "beköszönése" este 20 órára várható, mégpedig feltételezések szerint Baden-Württemberg tartomány déli részét, illetve Bajorország egy kis részét érintve.

A német légi és űrkutatási központ számításai szerint rendkívül valószínűtlen, hogy az akkumulátorcsomag egyes részei Németországban zuhannak le.

Az űrszemét a hivatal szerint nagy valószínűséggel Észak-Amerika északi részén lép be a Föld légkörébe.

Azt ugyanakkor nem lehet előre pontosan megjósolni, hogy a csomag pontosan mikor csapódik be a Földbe.

Noha a polgári védelmi hivatal szerint rendkívül csekély annak a kockázata, hogy Németországot konkrét veszély fenyegetné, a német hivatal több, az esetleges veszélyekre utaló figyelmeztetést tett közzé, és nem zárhatók ki további figyelmeztetések sem.

A polgári védelmi hivatal szerint az érintett térségekben hangrobbanás lesz hallható, fényjelenségekre is lehet számítani.

Az akkumulátorcsomagokat tartalmazó platformot 2021-ben szándékosan választották le az űrállomástól azzal a céllal, hogy évekkel később belépjen a Föld légkörébe.Mérete megfelel egy gépkocsi méretének, súlya pedig 2600 kilogramm. Miután mintegy 100 kilométeres magasságban lép be a Föld légkörébe, szétesik, és az egyes részek valószínűleg törmelékként hullanak Föld felszínére - utalt rá a hivatal.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×