eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő Donald Trump volt amerikai elnök a New Hampshire állambeli Atkinsonban tartott előválasztási kampánygyűlésén 2024. január 16-án. Előző nap Trump megnyerte az iowai előválasztást, amelyen a republikánus párti elnökjelölt személyéről döntenek. Az elnökválasztást november 5-én rendezik az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Rourke

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság szerint Donald Trump nem zárható ki a coloradói előválasztásokról

A szövetségi Legfelsőbb Bíróság mostani határozatával felülbírálta Colorado állam Legfelsőbb Bíróságának korábban hozott döntését.

Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő szövetségi Legfelsőbb Bíróság megállapítása szerint az amerikai alkotmány nem engedi meg egy tagállamnak, hogy kizárjon egy szövetségi hivatalért induló elnökjelöltet. Ez a kongresszus hatáskörébe tartozik, nem a tagállamokra - olvasható a törvényszék állásfoglalásában.

"Nagy győzelem Amerika számára!!!" - írta Donald Trump a mostani döntést követően a közösségi médiában.

Colorado államban a Republikánus Párt előválasztását március 5-én, az úgynevezett Szuperkedden tartják, amikor több mint egy tucat szövetségi államban dönthetnek republikánus és demokrata választók arról, hogy kit szeretnének elnökjelöltként látni. Colorado közigazgatási vezetője január elején jóváhagyta, hogy a szavazólapokon Donald Trump neve is szerepeljen, azzal a feltétellel, hogy a rá leadott szavazatokat figyelmen kívül kell hagyni, amennyiben a Legfelsőbb Bíróság mégis fenntartaná a volt elnök kizárásáról szóló tavaly december 19-i döntést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 21. 19:58
×
×
×
×