eur:
390.96
usd:
366.89
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Airport security check before flight. Passenger holding plastic bag with liquids above container with laptop and personal items.
Nyitókép: Chalabala/Getty Images

Sok európai repülőtéren eltörölték a folyadék-ellenőrzést – itt a teljes lista

Már Budapesten is tesztelik a kiváltáshoz szükséges CT-berendezést, de a tilalom kivezetésére itthon még várni kell.

A világ legtöbb légikikötőjében jelenleg az a szabály, hogy az utasok legfeljebb száz milliliteres tartályokban tárolt folyadékot vagy gélt vihetnek fel magukkal a repülőgépek fedélzetére, ráadásul ezeket egy átlátszó, visszazárható műanyag tasakban kell elhelyezni, aminek a kapacitása nem haladhatja meg az egy litert.

A folyadékkorlátozást egy 2006-ban meghiúsított terrorcselekmény után vezették be világszerte, amikor merénylők üdítőitalos dobozokban akartak folyékony robbanóanyagot (peroxidot) felcsempészni az Egyesült Királyságból az USA-ba és Kanadába tartó utasszállítókra.

Az újgenerációs, nagy felbontású 3D-s képeket készítő CT-szkennerek megjelenésével azonban egyre több repülőtéren válik lehetővé a szabályozás eltörlése. Az új szkennerekkel nagyon pontos képet lehet alkotni a folyadékokról, így könnyen el lehet dönteni, hogy azok veszélyesek-e.

A turizmus.com összeszedte, mely repülőtereken szüntették már meg ez ellenőrzést:

  • Az Írország nyugati partján található Shannon Airport volt az első repülőtér az Európai Unióban, amely eltörölte a folyadékkorlátozást. 2021 októberében 2,5 millió eurós beruházással vezették be azt az új biztonsági ellenőrző rendszert, amelynek segítségével a bőröndökben és hátizsákokban található folyadékokról is pontos képet tudnak alkotni.
  • A London keleti részén található nemzetközi repülőtér, a London City 2023 húsvétjára időzítette a száz milliliteres szabály eltörlését, ezzel az első légikikötő lett az Egyesült Királyságban, amelyik kivezette a korlátozást. Az azóta alkalmazott szabályok szerint legfeljebb két liter folyadékot lehet felvinni a gépre a kézipoggyászban.
  • A Heathrow repülőtéren 2023-ban lépték meg a változtatást, és a brit kormány szándéka szerint 2024 közepére az összes brit repülőteret felszerelik az új 3D-s szkennerekkel, és ezzel párhuzamosan mindenhol eltörlik a fedélzetre felvihető folyadék mennyiségére vonatkozó szabályt.
  • Tavaly június végén eltörölték a száz milliliteres szabályt a finn főváros, Helsinki repülőterén gépre szálló utasok számára is. Azóta itt is maximum két liter folyadékot lehet átvinni a biztonsági ellenőrzésen.
  • A müncheni repülőtér egyik termináljában három éven át tesztelték az új eszközöket, ezután döntött úgy a vezetőség, hogy a repülőtér 2023 folyamán teljesen átáll a CT-kre. Ezzel együtt a folyadékkorlátozást is eltörlik, és a 2026-os nyári szünet kezdetére az összes müncheni és nürnbergi ellenőrzőponton kiépítik a technológiát.
  • A Róma-Fiumicino nemzetközi repülőtér CT-rendszerének röntgenszkennerei szintén nagy felbontású 3D-s felvételeket készítenek a poggyászokról, ami automatikusan észleli a potenciálisan veszélyes anyagokat, így a reptér 1-es terminálján is engedélyezik már, hogy száz milliliternél nagyobb űrtartalmú üvegeket tegyenek az utasok a fedélzeti csomagjaikba. Az új technológiát egy éven belül a 3-as terminálon is bevezetik, és tavaly év eleje óta már működik a rendszer a milánói Linate reptéren, és elkezdték használni a Malpensán is.

Az amszterdami repülőtéren már két éve felszerelték az új szkennerekkel, idáig mégsem törölték el a száz milliliteres szabályt.

Belátható időn belül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is eltörölhetik a folyadékkorlátozást. A Budapest Airport már tesztelt olyan CT-berendezéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy az utasok nagyobb mennyiségű folyadékot vigyenek a fedélzetre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×