eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A G20 országcsoport soros elnöke szerint ennyit érnek a nemzetközi szervezetek

Brazília azt szorgalmazza mások mellett, hogy a hadi fejlesztésekre szánt hatalmas összegeket fejlesztési programokhoz irányítsák át.

Az ENSZ és egyéb nemzetközi intézmények reformját sürgette szerdán a G20-as országcsoport soros elnökének számító Brazília külügyminisztere, egyúttal bírálta a szervezeteket, amiért szerinte képtelenek megoldani a globális konfliktusokat.

A világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságait tömörítő G20 külügyminiszteri találkozója megnyitóján Rio de Janeiróban Mauro Vieira elmondta, a nemzetközi szervezetek "nincsenek kellőképpen felkészülve" a jelenlegi kihívásokra. Emlékeztetett továbbá arra, hogy egyes tanulmányok szerint a világban jelenleg is több mint 170 helyen folynak harcok.

Szorgalmazta azt is, hogy a hadi fejlesztésekre szánt hatalmas összegeket fejlesztési programokhoz irányítsák át.

A latin-amerikai ország elnöke, Luiz Inácio Lula da Silva már korábban reformok megfontolását sürgette, az ENSZ mellett pedig a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és nemzetközi bankok átalakítását nevezte meg fő prioritásként, ahol szerinte a fejlődő országoknak nagyobb képviseletre van szükségük.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsával (BT) kapcsolatban Lula többször hangoztatta, hogy fontolóra kéne venni más, például latin-amerikai és afrikai országok, valamint Németország és Japán felvételét is a szervezetebe, illetve a vétójog megszüntetése mellett szállt síkra.

"Nem vétózhatja meg egyetlen ország azt a döntést, melyet az összes többi tagország elfogadott" - szögezte le.

A héten indult találkozón a tárcavezetők várhatóan a globális szegénységet, a klímaváltozást és a világszerte növekvő politikai feszültséget vitatják meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×