eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Orosz Mi-8/17 közepes szállítóhelikopter. Forrás: X / Nexta
Nyitókép: Forrás: X / Nexta

Kis-Benedek József: nem kérdés, ki áll a dezertőr orosz pilóta likvidálása mögött

A spanyolországi Alicante közelében öt találattal végeztek azzal az orosz pilótával, aki tavaly augusztusban egy aprólékosan kitervelt akció keretében Ukrajnába szökött Mi-8-as helikopterével. Szökése után a pilóta népirtásnak nevezte, amit Oroszország művel Ukrajnában. Makszim Kuzminov gyilkosai egyelőre ismeretlenek, az ügyben a spanyol csendőrség nyomoz. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértők kérdeztük.

Ukrán és spanyol médiajelentések szerint a férfi golyók lyuggatta holttestét egy mélygarázsban találták meg február 13-án a dél-spanyolországi Villajoyosa kisvárosában. A La Información című lap úgy értesült, hogy a hatóságok két gyanúsítottat keresnek, akik autóval menekültek el a helyszínről. A gépkocsit később kiégve találták meg egy másik településen. Az EFE spanyol hírügynökség szerint az expilóta ukrán útlevéllel, álnéven élt Spanyolországban.

A pilóta tavaly augusztusban repült át Oroszországból egy Mi-8-as katonai helikopterrel Ukrajnába. Tettéért több mint 460 ezer eurót (180 millió forintot) kapott a kijevi vezetéstől, hogy el tudjon menekülni – idézte fel Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az InfoRádióban, megjegyezve, hogy nemcsak az ukránok, hanem az oroszok is csinálnak ilyen „ügyleteket”. Nagyon sok információ birtokába juthatnak azáltal ugyanis, ha megnézik a gép különböző kommunikációs eszközeit, plusz a pilóták értékes térképekkel is rendelkeznek olyan repülőterekről, ahol le tudnak szállni – mutatott rá a szakértő. Ráadásul a gépen található eszközökre vonatkozó jelentős információkhoz is hozzájuthatnak.

Kis-Benedek József úgy véli, feltehetően az orosz hírszerzésnek sikerült felkutatnia Makszim Kuzminovot, majd „szerveztek rá egy akciót, magyarul felbéreltek olyan embereket, akik likvidálták”. Vélhetően néhányan, nem egy nagy csapat felkereste a lakhelyét, megfigyelték a környéket, azonosították a személyt, majd ezt követően jól célzott lövésekkel likvidálták.

Bár nyilvánosan ismert bizonyíték nem áll még rendelkezésre, hogy az oroszok állnak a merénylet hátterében, Kis-Benedek József szerint

„ők szoktak ilyet végrehajtani, illetve az általuk felbérelt személyek”.

„Mindenképpen az orosz hírszerzés szervezte, de hogy erre kit használtak, az még nyomozás alatt áll” – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő, hozzátéve: akik ilyen profi módon dolgoznak, nem sok nyomot hagynak. Általában az a gyakorlat, hogy a merénylők „pillanatokon belül” elhagyják az országot, különböző közlekedési eszközöket és okmányokat használva, ezért aztán nehéz őket azonosítani. Legfeljebb DNS-sel lehet, de ahhoz el kell fogni az illetőket – mondta.

Amíg a spanyol hatóságoknak nincs elég bizonyítékuk arra, hogy a gyilkosságot oroszok hajtották végre, addig értelemszerűen nem kérethetik be az orosz nagykövetet, hiszen azonnal letagadna mindent – véli Kis-Benedek József, aki szerint nem lesz egy egyszerű feladat annak megállapítása, hogy személy szerint kik voltak az elkövetőket, bár már volt rá példa, hogy sikerült azonosítani ilyen merénylőket.

Kellő bizonyíték birtokában a spanyolok tehetnek feljelentést nemzetközi bíróságon, csakhogy a szakértő szerint az orosz fél minden bizonnyal tagadni fogja a cselekmény elkövetését. "Az oroszok azt sosem fogják fölvállalni, hogy »bocs, mi voltunk, egy harmadik országban hajtottunk végre egy halálos merényletet«" – mondta Kis-Benedek József.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×