eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A tank ship can be seen sailing in the waters of Austrheim, Norway against a stunning sunset backdrop. Shot from a drone on a summer evening.
Nyitókép: Morten Falch Sortland/Getty Images

Amerikai teherhajót vettek célba a húszi lázadók rakétái

A jemeni húszi lázadók felelősek a görög zászló alatt közlekedő, amerikai tulajdonú teherszállító hajó ellen a hét elején elkövetett támadásért az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (CENTCOM) szerdai bejelentése szerint.

Az Egyesült Államok Közel-Keletért, Közép-Ázsiáért és Dél-Ázsia egy részéért felelős parancsnoksága szerint az Argentínából Ádenbe gabonát szállító Sea Champion felé két ballisztikus rakétát lőttek ki; az egyik a hajó közelében robbant fel és kisebb károkat okozott.

Mindeközben az amerikai hadsereg bejelentette, hogy a térségben állomásozó erői és szövetségesei kevesebb mint öt óra alatt 10, a lázadók által kilőtt drónt semmisített meg az Ádeni-öböl közlében.

A közleményben nem térnek ki részletekre, így nem tudni, a megsemmisített drónokba beleszámolták-e a francia haditengerészet által lelőtt két húszi drónt is.

A francia védelmi tárca kedden jelentette be a két drón megsemmisítését, a műveletet biztonsági okokkal és a hajózási szabadság fenntartásával indokolva.

Mindeközben hétfőn az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn jóváhagyták az EUNAVFOR ASPIDES nevű uniós művelet elindítását a biztonságos hajózás szabadságának helyreállítására és védelmére a Vörös-tengeren.

Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen, mióta Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen, megtorlásul az Izrael ellen elkövetett súlyos terrortámadás miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×