eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
műhold
Nyitókép: Michael Dunning/Getty Images

Kiderült, milyen céllal küldene nukleáris rendszert az űrbe Oroszország

Nagy fenyegetésről beszéltek korábban amerikai titkosszolgálatok.

Súlyos nemzetbiztonsági fenyegetésről számoltak be az amerikai titkosszolgálatok washingtoni döntéshozóknak, és azt kérték Joe Biden elnöktől, hogy oldja fel az információk titkosságát. Képviselőház hírszerzési bizottságának nyilvános bejelentésétől felrobbant az amerikai közösségi média, attól tartva, hogy valamilyen támadás fenyegeti az Egyesült Államokat. A nyilvánosság fokozódó aggodalma miatt a Fehér Ház még egy közleményt is kiadott, amelyben tisztázták, hogy az USA nincs azonnali veszélyben.

A CNN azután bennfentes forrásokból megtudta: arról van szó, hogy Oroszország egy „nukleáris” műhold-elhárító rendszert akar fellőni a világűrbe - írta a Portfolio. A rendszer fejlesztése még zajlik, egyelőre a kísérletezési fázisban tartanak, vagyis szó sincs arról, hogy már a Föld körül keringene - derül ki az összeállításból.

Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a "nukleáris" szó mit jelent a közlésekben: a műholdmegsemmisítő lövedékeknek lenne nukleáris robbanófeje, vagy valamilyen nukleáris reaktorral rendelkező űrállomásról, szatellitről van szó.

A CNN-nek egy szakértő azt mondta, egy orosz műhold-elhárító rendszer komoly kockázatot jelent. Ezzel ugyanis meg tudják bénítani az oroszok az Egyesült Államok katonai kommunikációs rendszereit, beleértve a nukleáris elrettentő képesség működtetéséhez szükséges eszközöket is.

A médiabeszámolók szerint az Egyesült Államok tájékoztatta a kongresszust és európai szövetségeseit az orosz nukleáris kapacitással kapcsolatos új hírszerzési információkról.

A Kreml tagadja

Koholmánynak és a washingtoni Fehér Ház trükkjének minősítette csütörtökön az orosz elnöki hivatal az amerikai médiában előző nap megjelent beszámolókat egy új orosz nukleáris űrfegyverről. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a híresztelés nyilvánvaló célja az volt, hogy az amerikai törvényhozás több forrást biztosítson az Oroszország ellensúlyozását szolgáló akciók finanszírozásához. Kijelentette, hogy nem kommentálja a jelentések tartalmát mindaddig, amíg a Fehér Ház nem áll elő a részletekkel. "Meglátjuk, milyen trükkökkel hozakodnak még elő" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×