eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Andry Rajoelina hivatalban levő elnök voksol a madagaszkári elnökválasztás első fordulójának napján egy szavazóhelyiségnek használt osztályteremben, Besaretyben 2023. november 16-án. A Rajoelinával együtt tizenhárom elnökjelöltből tízen a szavazás bojkottjára szólítottak fel, mert szerintük nem állnak fenn a tiszta és szabad választás feltételei. A 30 millió lakosú szigetországban 11 millióan jogosultak szavazni, a forduló alacsony részvétellel zajlik.
Nyitókép: Andry Rajoelina hivatalban levő elnök voksol a madagaszkári elnökválasztás első fordulójának napján Besaretyben 2023. november 16-án. MTI/EPA/Henitsoa Rafalia

Kasztrálják a gyermekerőszakolókat, az alkotmánybíróság még nem döntött Madagaszkáron

Egy új törvény értelmében Madagaszkáron kasztrálni fogják az elítélt gyermekerőszakolókat.

A szigetország parlamentjének felsőháza szerdán szavazta meg az erre vonatkozó törvénytervezetet, az alsóház már korábban jóváhagyta. Mielőtt azonban Andry Rajoelina elnök aláírhatná a fiatalkorúak elítélt megerőszakolóinak műtéti vagy vegyi kasztrációjáról szóló törvényt, még az ország alkotmánybíróságának is jóvá kell hagynia.

A kasztráció mellékbüntetésként szerepelne a gyermekek sérelmére elkövetett nemi erőszak ötéves büntetési tétele mellett. A törvényjavaslat szerint a 13 évesnél fiatalabb gyermekek sérelmére elkövetett ilyen bűncselekményekért elítélteket műtéti, a 13 évesnél idősebb fiatalok esetében pedig vegyi kasztrációnak vetnék alá.

Landy Mbolatiana Randriamanantenasoa igazságügyi miniszter pénteken közölte: így próbálják megfékezni a gyermekmolesztálások és a gyermekek elleni erőszak terjedését.

Jogvédő szervezetek viszont "kegyetlennek, embertelennek és megalázónak" nevezték a tervezett intézkedéseket. Mint mondták, egy ilyen büntetés sérti az emberi jogokat és a kínzás, illetve bántalmazás ellen hozott madagaszkári törvényeket is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×