eur:
390.83
usd:
365.19
bux:
68272.4
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Angela Merkel német kancellár (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a szíriai helyzetről tartott török-orosz-francia-német csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón Isztambulban 2018. október 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Négy év után ismét egy NATO-tagállamba utazik Vlagyimir Putyin

Hakan Fidan török külügyminiszter egy interjúban beszélt arról, hogy az orosz elnök a tervek szerint hamarosan Törökországba érkezik.

Februárban Törökországba, a NATO egyik legerősebb tagállamába látogat Vlagyimir Putyin. Törökország többször is próbált korábban közvetíteni Oroszország és Ukrajna közt a háború lezárása érdekében, nekik köszönhető a közel egy évet megélt fekete-tengeri gabonaalku is, amely az ukrán gabonaexport szabad áthaladását biztosította, amíg az oroszok ki nem léptek belőle. Hakan Fidan mostani beszámolójából kiderült, hogy pontosan a gabonamegállapodás lehetséges megújítása lesz az egyik kiemelt téma Recep Tayyip Erdogan török elnök és Vlagyimir Putyin között – írja a Portfolio.

A török külügyminiszter beszélt arról is, hogy a két vezető találkozóján biztosan téma lesz Szíria biztonsági helyzete, továbbá Recep Tayyip Erdogan egyeztetni fog lehetséges energetikai együttműködésekről is Vlagyimir Putyinnal. Bár Fidan nem részletezte a látogatás pontos időpontját, a török sajtó február 12-ét említette, mint a várható dátumot.

A mostani találkozót várhatóan kiemelt figyelem övezi majd, tekintettel arra, hogy Vlagyimir Putyin 2020 óta nem volt NATO-országban, ekkor Angela Merkel német kancellár meghívására Németországban járt. Ezután a koronavírus-válság, majd az orosz–ukrán háború miatt ritkábbá váltak az orosz elnök külföldi útjai.

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×