eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter/Király Márton

Szijjártó Péter tárgyalásai - rövidre zárják a kisebbségekkel kapcsolatos kérdést

Végleges rendezés jön az ukrajnai magyarok helyzetének ügyében - derült ki az ukrán-magyar külügyminiszteri találkozó után.

Ungváron találkozott Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, ukrán hivatali kollégája Dmitro Kuleba és Andrij Jermak, az elnöki iroda vezetője. A településhez közeli szállodában tartottak a megbeszélések után közös tájékoztatót.

Ezen az ukrán külügyminiszter jószomszédi viszony fontosságának kiemelése után elmondta: a legtöbbet a nemzeti kisebbségek helyzetéről beszéltek, mert ez nem egyszerű kérdés és nagyon régóta téma már, ezért szeretnék mindkét oldalról megfelelően rendezni ezt a vitás kérdést. Szijjártó Péter felsorolta a magyar változtatási kéréseket, ezek megoldására

egy operatív munkacsoport jön létre, amelynek tíz napja lesz arra, hogy megoldásokat találjon az ügy végleges lezárása céljából, amit kormányközi bizottsági szinten kívánnak rendezni.

Dmitro Kuleba megköszönte Magyarországnak a humanitárius segítséget.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a béke mielőbbi elérésének fontosságát hangsúlyozta. Megköszönte a feleknek nyújtott, a kölcsönös tisztánlátást elősegítő tevékenységét Viktor Mikitának, Kárpátalja kormányzójának.

Ezután arról beszélt, hogy 2015 óta több lépésben születtek olyan jogszabályok, amelyek a magyar kisebbség jogait csorbították, majd ezt a negatív spirált az ukrán parlament által tavaly elfogadott kisebbségi kerettörvény megállította. A magyar fél azonban a 2015 előtti állapotokat szeretné visszaállítani, az ehhez kért intézkedéseket 11 pontban foglalta össze, belevéve az iskolai jogállást, a magyar nyelven tett érettségi lehetőségét, a magyar nyelv használatát a kultúra, a felsőoktatás területén.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy közös, határon átnyúló infrastrukturális fejlesztések tekintetében is tudtak pozitív eredményeket elérni. Egy karnyújtásnyira vannak a felek attól, hogy megnyissák a Nagyhódos–Nagypalád határátkelőt és továbbiak fejlesztéséről is tárgyalnak. Van megállapodás egy új Tisza-híd építéséről is.

A magyar miniszter hangsúlyozta, azzal a céllal érkeztek ide, hogy újra tudják építeni a bizalmi légkört, tettek is lépéseket ez irányba. Meglátása szerint sok feladat van ezen a téren, de Magyarország nyitott és kész folytatni a tárgyalásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×