eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozására érkezik Brüsszelben 2023. június 29-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az EU vonakodik elfogadni a magyar ajánlatot

Az uniós vezetők nem fogadták el a magyar kormánynak azt a javaslatát, amely az 50 milliárd eurós, Ukrajnának szánt támogatásra vonatkozott – értesült a Reuters.

Orbán Viktor még a decemberi csúcstalálkozón vétózta meg azt a négy évre szóló, 50 milliárdos támogatást, amelyet Ukrajnának adnának az EU tagállamai. Az uniós politikusok azóta is próbálnak nyomást gyakorolni a magyar kormányra ebben az ügyben – emlékeztet az Index.

Amint arról az Infostart is beszámolt, nemrég a magyar kormány is tett egy kompromisszumos javaslatot. Ennek a lényege Orbán Viktor elmondása szerint az lenne: Magyarország kész jóváhagyni a támogatást, ha cserébe a tagállamok garantálják, hogy minden évben döntenek arról, hogy továbbra is küldjük-e ezt a pénzt, vagy sem.

A Reuters közben úgy értesült, hogy e javaslat ellenére továbbra sincs megegyezés a felek közt. A hírügynökségnek egy magas rangú, anonim módon nyilatkozó EU-tisztviselő azt mondta: „a helyzet továbbra is bonyolult, és nem fogadják el a kompromisszumos javaslatot”.

A londoni székhelyű hírügynökség forrása úgy fogalmazott, hogy a javaslat elfogadhatatlan az EU többi vezetője számára. Mint mondta, ha ehhez hozzájárulnának, akkor Orbán Viktor gyakorlatilag bármelyik alkalommal ismét megvétózhatná Ukrajna támogatását, és ez az, amit el akarnak kerülni.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×