eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
OSWIECIM, POLAND - JANUARY 27: Holocaust survivors take part in the ceremony of the 79th anniversary of Auschwitz-Birkenau concentration camp liberation, in Oswiecim, Poland on January 27, 2024. (Photo by Jakub Porzycki/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Anadolu

A holokauszt áldozataira emlékeztek Auschwitzban

Mintegy húsz túlélő volt a fő vendége az Auschwitz-Birkenau egykori náci német haláltábor felszabadításának 79. évfordulója alkalmából szombaton rendezett központi megemlékezésnek.

Az Andrzej Duda lengyel elnök tiszteletbeli védnökségével, Malgorzata Kidawa-Blonska lengyel szenátusi elnök és Bartlomiej Sienkiewicz kulturális és örökségvédelmi miniszter részvételével megtartott szombat esti megemlékezésnek színhelye az Auschwitz II-Birkenau egyik, nemrég felújított barakkja felett emelt sátor volt.

A szervezők az "Ember" fogalmat választották az emlékünnepély fő mottójának, amelyet a lágerben a háború idején rajzolt, a sátor színpadjára vetített fogolyportrék jelképeztek.

Piotr Cywinski, az auschwitzi emlékhely igazgatója elmondta: a haláltábort manapság elsősorban szögesdróttal, barakkokkal és őrtornyokkal azonosítjuk. Eközben Auschwitz drámája és jelentése "nem az ereklyékről szól, hanem az emberekről, több mint egymillió emberről, meggyilkoltakról, agyonkínzottakról és túlélőkről" - hangsúlyozta.

Az egyik túlélő, Halina Birenbaum 94 éves lengyel-izraeli író és költő a felszólalásában elmondta: túlélte a második világháborút, majd az Izraelt ért konfliktusokat és az ukrajnai háborút is megélte. Ezekben a konfliktusokban a holokauszt kevés túlélőjének fiai és lányai esnek el - mutatott rá Birenbaum.

Beszédet mondott Yakov Livne izraeli nagykövet is, jelen voltak más országok Lengyelországban akkreditált diplomatái. Az ukrajnai háború kitörése óta - így idén sem - a szervezők nem hívták meg a megemlékezésre Oroszország képviselőit.

A megemlékezés az auschwitz-birkenaui gázkamrák romjainál egy vallási szertartással zárult.

Az eredetileg 1940-ben, lengyel foglyok számára létesített tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. ukrán frontjának katonái szabadították fel, a harcokban 296 szovjet katona esett el.

Az auschwitzi múzeum szerint a felszabadítás előtt a nácik mintegy 1,1 millió embert gyilkoltak meg Auschwitzban, főként zsidókat, de lengyeleket, romákat, szovjet hadifoglyokat és más nemzetiségűeket is. A szovjet csapatok mintegy hétezer, végsőkig legyengült embert, többségükben nőket és gyerekeket találtak a táborban.

Január 27-ét az ENSZ Közgyűlése 2005-ben a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×