eur:
389.07
usd:
360.67
bux:
67973.97
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Ismeretlen drónok bukkantak felé a Bundeswehr gyakorlóterei fölött – Oroszország kémkedhet

Már kormánypolitikusok bírálják a német védelmi minisztériumot, sürgős felderítő tevékenységet követelve, mert hosszabb idő óta ismeretlen drónok tűnnek fel a Bundeswehr gyakorlóterei felett.

A kormánykoalíció több politikusa számolt be egy lapinterjúban arról, hogy a hadsereg repülőterei felett drónokat észleltek. Ráadásul – mint közölték – nem új keletű dologról van szó, az ismeretlen drónok észlelése ugyanis már 2022 óta folyik, de még semmit nem tettek ennek felderítése érdekében.

A szabad demokraták védelmi felelőse, Marcus Faber úgy vélekedett, hogy ezen a téren "óriási a lemaradás". A politikus szerint

"egyértelműen szervezett" jelenségekről van szó, és azok arra utalnak, hogy Oroszország áll a drónok megjelenése mögött.

Mindezt közvetve megerősíti, hogy a pilóta nélküli felderítő gépeket rendszeresen észlelték olyan szász-anhalti és brandenburgi katonai gyakorlóterek felett, ahol Leopard1 harckocsikon ukrán katonák kiképzése folyik. Előfordul az is, hogy olykor egyszerre több drón behatol a légtérbe. Az orosz "származást" azonban eddig nem sikerült bizonyítani, mert még nem sikerült elfogni egyetlen drónt sem.

A liberális párt politikusa gyors cselekvésre szólított fel. Faber szerint a Bundeswehrnek korszerű zavaró eszközökre van szükség, amelyek megzavarhatják a drón jelzéseit, és leszállásra kényszeríthetik.

Nemcsak Szász-Anhaltban vagy Brandenburgban, de 2022-ben a bajorországi Windflecken gyakorlótere felett is észleltek gyanús drónrepüléseket. A Bundeswehr főfelügyelője 2022 októberében óva intett a laktanya felett végzett drónrepülésektől. Ennek eredményeként 2023 novemberében megalakult a felügyeletet végző különleges munkacsoport, az úgynevezett "Drone Task Force".

A szabad demokrata védelmi politikus véleményét osztotta a a szociáldemokrata párt védelmi szakértője is. Andreas Schwarz szerint megengedhetetlen, hogy a főfelügyelő felszólítása ellenére egy éven keresztül semmi nem történik. "Németország nem engedheti meg, hogy Oroszország drónokkal kémkedjen katonai gyakorlóterei felett" – hangsúlyozta.

A Zöldek Pártjának védelempolitikai felelőse ugyancsak kifogásolta, hogy a német hadseregnek erre vonatkozóan nincs "drónstratégiája", noha erre nagy szükség lenne.

A Bild című lap szintén arra utalt, hogy a gyakorlóterek feletti kémtevékenység gyanúsítottja Oroszország, noha ezt nem sikerült bizonyítani. Az újság emlékeztetett arra, hogy Boris Pistorius védelmi miniszter az elmúlt hetekben több ízben is hangsúlyozta, hogy Németországnak készen kell állnia egy esetleges védelmi háborúra, ennek érdekében pedig új mentalitásra van szükség. Ez az "új mentalitás" azonban a lap szerint nem működik.

Gyanús drónok hetente repülnek el a Bundeswehr katonai gyakorlóterei és laktanyái felett

– írta a Bild, utalva arra is, hogy a hadsereg már régóta tudott a problémáról. Az újság ugyancsak felhívta a figyelmet arra, hogy különösen érintettek azok a helyek, ahol ukrán katonákat képeznek ki. A Bild szerint a védelmi minisztérium azt gyanítja, hogy Oroszország áll a sajátos képlékenység mögött. Ezt azonban nem sikerült bizonyítani.

A védelmi miniszter államtitkára az említett munkacsoporttal kapcsolatban azt hangoztatta, hogy előbb a belügyminisztériummal kell tisztázni, hogy milyen eszközökkel és mit tehetnek a drónvédelemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×