eur:
389.65
usd:
364.04
bux:
68210.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Singapore, yellow gas pipes
Nyitókép: John Seaton Callahan/Getty Images

Hivatalos: megszűnik a Magyarországra érkező földgáz extraadója

A Magyarországra irányuló földgázszállítások extraadóját megszüntető törvény ma hivatalosan megjelent a bolgár közlönyben és ezzel hatályba lépett - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán pénteken.

A tárcavezető a Facebook-bejegyzésében azt írta, erről Marija Gabriel bolgár külügyminiszter kollégája tájékoztatta őt, akivel pénteken újra egyeztettek telefonon.

"Ezzel is megvagyunk" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Mint ismert, az orosz gázt célzó energiahozzájárulás bevezetésének terve súlyosan értintette volna a magyar gázszállításokat, jókora drágulást okozva. Ez ellen számos alkalommal tiltakozott a magyar fél. Végül más megoldást találtak ki a bolgárok.

Egyrészt azért vonták vissza az extraadót, hogy a Schengen-csatlakozásukat két blokkoló tagállama közül Ausztriára nyomást gyakoroljanak (a Török Áramlaton át oda is jut gáz) az álláspontja változtatása érdekében. Mint az Infostarton is megírtuk, "meg is tört a jég": Ausztria nemrég közölte, hogy hajlandó változtatni a bolgár Schengen-tagsággal kapcsolatos hozzáállásán, igaz egyelőre csak a „légi-Schengent” támogatná.

Másrészt az orosz Lukoil tulajdonában lévő bulgáriai Neftohim finomító megszerzésében is előrelépést ért el Bulgária, és ezért adhatta fel az orosz gázt célzó energia-hozzájárulást.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×