eur:
389.47
usd:
363.74
bux:
68006.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Kijev, 2023. november 4.Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követő sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Bendarzsevszkij Anton: szó sincs gyorsított eljárásról Ukrajna uniós csatlakozása ügyében

Csak a döntések gyorsultak fel, de a csatlakozási kritériumokat senki sem helyezte hatályon kívül – mondta a posztszovjet térség szakértője.

Ukrajna a háború kirobbanását követően, Moldova pedig tavaly márciusban nyújtotta be felvételi kérelmét az Európai Unióba, és múlt csütörtökön az Európai Tanács – Orbán Viktor ellenzésével és távollétében – úgy döntött, meg is kezdi a csatlakozási tárgyalásokat a két országgal. Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója, a posztszovjet térség szakértője szerint így is tíz, de inkább tizenöt évbe is beletelhet, míg Ukrajna az Európai Unió tagja lesz.

Ezt azzal indokolta, hogy az elmúlt néhány évtizedben csatlakozó országok esetében az átlagos időtartam nyolc és fél év volt a tárgyalások megkezdésétől a végleges csatlakozásig. Ráadásul ez az átlag úgy jött ki, hogy ebben voltak csatlakozó nyugat-európai országok is, amelyek sokkal magasabb felkészültséggel, jobb gazdasági mutatókkal, hosszabb időszakra visszatekintő demokratikus intézményekkel és tapasztalatokkal vágtak bele az EU-csatlakozásba. "Nyilván egy eltérő tapasztalattal rendelkező, főleg a háború alatt, háború után gazdaságilag nem éppen jól teljesítő Ukrajna sokkal hosszabb folyamatra számíthat" – mondta Bendarzsevszkij Anton.

Ukrajnának ugyanazokat a feltételeket kell teljesítenie, mint bármelyik korábbi kérelmezőnek – emelte ki a szakértő, és emlékeztetett, hogy szó volt arról, hogy esetleg valamiféle gyorsított eljárással vennék fel, de hivatalosan erről senki sem tett említést, csak a médiában vetődött fel ennek lehetősége.

"Ez hibás lépés lenne, mert a döntések meghozatala felgyorsult, de a kritériumokat senki sem helyezte hatályon kívül, tehát Ukrajnára ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint bármelyik másik csatlakozás előtt álló országra, és ezek teljesítése fog nagyon sok időt elvenni" – mondta.

Moldova uniós csatlakozásának folyamatát viszont felgyorsította az orosz–ukrán háború, ahogyan Grúziáét is, de ezeknek az országoknak is teljesíteniük kell a feltételeket, ami nyilván könnyebben megy nekik, mint a háborúban álló ukránoknak – emlékeztetett Bendarzsevszkij Anton.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×